Білорусі загрожує війна і анексія, — колишній генсек НАТО

 

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен впевнений, що в планах Росії приєднати Білорусь і впритул наблизиться до кордонів Західної Європи.

Про це він заявив у інтерв’ю LIGA.net.

“Ключовий ризик — це повторення в Білорусі українського сценарію з війною і анексією. На цю країну чекає такий сценарій, якщо вона не почне реформуватися”, — сказав Расмуссен.

Він порадив білорусам почати реформи, які ведуть до демократії і свободи, “щоб уберегтися від агресії росіян”.

“Тільки ці речі створять захист від російської агресії”, — підкреслив колишній генсек Альянсу.

За словами Расмуссена, він добре пам’ятає заяви російського президента Володимира Путіна про те, що Білорусь треба включити до “великої російської держави”, і це дуже схоже на незаконну анексію українського Криму.

“І я би хотів, щоби Білорусь отримувала більше допомоги від Заходу. Але нам потрібно бачити переорієнтацію Білорусі на свободу і демократію”, — зазначив він.

При цьому екс-глава НАТО усвідомлює, що президент Білорусі Олександр Лукашенко не хоче реформувати країну і рухатися на Захід.

“Так, він не хоче. Але також Лукашенко не бажає жити під гнітом Путіна. Йому потрібно вибрати: або реформи, або постійний гніт росіян”, — резюмував Расмуссен.

Як повідомляла “Новинарня“, наприкінці 2018 року президент Білорусі Олександр Лукашенко не називав Росію братньою державою, адже відносини двох країн стали сприйматися по-іншому.

Раніше президент РБ Олександр Лукашенко висловив думку, що під приводом “глибокої інтеграції” Москва хоче інкорпорувати Білорусь до складу Росії.

Читайте також:
Путін хоче зберегти владу в РФ через об’єднання з Білоруссю, – Bloomberg

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна