Тільки той, хто солідарний з Україною, має право називатися європейцем, – Туск у ВР

додано відео

Усі держави – члени Євросоюзу в часи російської агресії мають безумовно підтримувати Україну. На цьому наголосив президент Європейської Ради Дональд Туск, виступаючи на засіданні Верховної Ради у зв’язку з п’ятими роковинами від початку збройної агресії РФ проти України.

Тільки той, хто солідарний з Україною, має право називатися європейцем. Хто готовий продавати Україну – продає майбутнє Європи”, – наголосив Туск, який виступав українською мовою.

Він нагадав про те, що Революція гідності починалася і проходила під прапорами Європейського союзу.

“Завжди пам’ятатиму прапори із золотими зірками на Хрещатику під час революції та «Оду до радості» (фрагмент 9-ї симфонії Бетховена, що є Гімном ЄС. – “Н”), яка лунала по всій Україні”, – заявив він.

Президент ЄР наголосив, що Україна ще тоді довела свою істинну європейськість.

“Я часто повторюю у Брюсселі: не вчіть їх бути Європою. Вчіться у них, що таке Європа“, – пояснив він.

Туск нагадав, що територіальну цілісність України ставлять під сумнів саме ті політики, які виступають проти єдиної Європи.

“Скажи, що ти думаєш про Україну, і я знатиму, що ти думаєш про Європу”,

– зауважив він.

Туск також процитував свого видатного співвітчизника, Папу Римського Івана Павла ІІ, наголосивши, що його слова зараз стосуються і України.

“«Немає справедливої Європи без незалежної Польщі». А я зараз можу сказати: немає справедливої Європи без незалежної України. Немає безпечної Європи без безпечної України. А простіше кажучи, немає Європи без України“, – наголосив президент Євроради.

На початку своєї промови він зазначив, що приїхав до Києва “у п’яту річницю драматичних подій на Майдані, у річницю Революції гідності, щоб подякувати всім українцям та їхнім обранцям, незалежно від партійних розбіжностей”.

“Я приїхав як президент Європейської Ради, але також як поляк – ваш найближчий сусід і сердечний, доброзичливий друг”, – сказав Туск.

Він також дав кілька порад українським політикам, наголосивши, що “висловлює їх як друг” і “не має наміру повчати українців, як облаштовувати власний дім”.

“Не завдайте одне одному надмірної шкоди на найближчих виборах. Ваша історія, як і історія мого народу, підтверджує, що внутрішні конфлікти в наших країнах є найбільшим подарункам для третьої сторони”, – нагадав Туск.

Він також наголосив, що опоненти України в Європі тільки й чекають приводу зіпсувати нинішню солідарність між Брюсселем і Києвом.

“А різкий конфлікт між вами може виявитися саме таким приводом. Тож сперечайтеся в міру і тримайте єдність у справах, які мають найважливіше значення для України”, – порадив європейський лідер.

І застеріг Україну від захоплення популізмом та радикальним націоналізмом, як це зараз відбувається в Європі.

“Друга порада: вдумливо оминіть спокуси радикального націоналізму і популізму, як ви це робили досі. Якщо ми поступимося рецидивам шовінізму і в Європі, і в Україні, то ми неминуче потрапимо в конфлікти… Україна надто велика, щоб для почуття величі потребувати наркотику популізму“, – наголосив Туск.

І порадив українським політикам не брати приклад з тих європейських політиків, які хочуть переконати, що демократія, заснована на свободі, правах людини – це пережиток минулого, а зараз настає модель авторитарної демократії.

“В інтересах наших громадян і Європи ми маємо захищати фундаментальні цінності. Саме за це загинули герої Революції гідності”, – сказав Туск.

“Четверта порада: будуйте доброчесну державу. Чесність і прозорість потрібні не тому, що це вимога ЄС, а тому, що цього потребують ваші громадяни. Не припиняйте позитивних змін, навіть якщо вони болючі для когось”, – порадив голова Європейської Ради.

Таокж він закликав Україну “повірити в молодь”, нагадавши, що п’ять років тому молоді українці “склали іспит”. Деякі з них – сплативши найвищу ціну.

На урочистому засіданні Верховної Ради, окрім народних депутатів чинного та попередніх скликань, були присутні президент Петро Порошенко, прем’єр-міністр Володимир Гройсман та члени уряду, ветерани АТО, представники дипкорпусу, іноземні гості тощо.

Читайте також:
Туск в Україні: Вперше продемонстровано такий спротив та відвагу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна