Україна пропонує НАТО сформувати окремий пакет допомоги ВМСУ

 

Київ запропонував Північноатлантичному альянсу створити окремий пакет допомоги Військово-морським силам України.

Про це повідомив постійний представник України при НАТО Вадим Пристайко на полях зустрічі міністрів оборони Альянсу в Брюсселі, передає кореспондент “Європравда” 14 лютого.

“У нас є так званий пакет допомоги, в якому є різні механізми, зокрема трастові фонди. Одна з ідей – допомогу нашому військово-морському флоту сформувати в один пакет, щоб побачити, які є потреби і які є можливості допомогти, щоб кожна країна могла знайти свою нішу”, – сказав дипломат.

Україна передала Альянсу запит щодо підтримки в Чорному морі перед зустріччю міністрів оборони 13-14 лютого, зазначив Пристайко.

“Наш офіційний запит вже надійшов до Альянсу. Він узгоджений з нашими Збройними силами, переданий всім членам Альянсу вже. На момент прибуття міністрів у них є наші прохання, наші запити. Ми працюємо над тим, щоб ці заходи були реалізовані”, – розповів Вадим Пристайко.

За його словами, запит, зокрема, містить прохання фінансової, політичної та демонстративної підтримки (тобто присутності у Чорному морі), а також організації спільних навчань.

Міністр оборони України Степан Полторак під час неформального засідання з колегами з НАТО 14 лютого, крім окреслення необхідної Україні допомоги, має пояснити їм, “на що витрачається підтримка, кошти, зусилля членів Альянсу”.

“Вони сподіваються, що ми скористаємося цим часом, який вони, умовно, купують для нас, і проведемо реформи”, – сказав постійний представник України в НАТО.

Пристайко зауважив, що йтиметься, зокрема, про стан виконання Україною нового закону про національну безпеку.

“Ми запитуємо допомогу в розбудові інфраструктури наших Військово-морських сил, баз, корабельного складу, антикорабельних засобів. Розвідка, радари, обмін інформацією – все, що військові мають запитати в інших країн щодо військової допомоги”, – пояснив дипломат.

Читайте також:
Гарячий грудень: Україна активізує зближення з НАТО й посилення з моря

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна