В Україну не пустили Гедеона Харона – скандального настоятеля “храму”-МАФу на Десятинній

 

Прикордонники в аеропорті “Бориспіль” не допустили в Україну єпископа УПЦ Московського патріархату Юрія Харона (Гедеона), який є настоятеле скандального храму-МАФу на вулиці Десятинній у Києві.

Про це ввечері 13 лютого повідомив прес-секретар Держприкордонслужби Олег Слободян.

“Сьогодні близько 18.00, в аеропорту «Бориспіль», під час оформлення пасажирів рейсу, що прибув із Франкфурта, виявлено громадянина України Харон Юрія. Відносно даного громадянина прикордонники виконали доручення одного із правоохоронних органів та вилучили його український закордонний паспорт, оскільки у даної особи є громадянство кількох країн”, – написав Слободян у “Фейсбуці”.

“Крім цього, в ході подальшої співбесіди виявилося, що даний громадянин займається антиукраїнською пропогандою та є активним адептом «русского мира»”, – додав речник ДПСУ.

За його словами, з Хароном працюють правоохоронні органи, і за результатами роботи буде прийнято рішення щодо подальших правових дій.

Сам священик УПЦ МП Гедеон (Харон) заявив, що його не впустили в Україну нібито через скасоване громадянство України.

“Я перебуваю в аеропорті «Бориспіль» на паспортному контролі, де мене не впустили, мотивуючи тим, що громадянство [України] скасовано, недійсне, хоча 15 днів назад я вилітав і ніяких проблем не було, ніяких рішень судів не було, ні рішення президента не було, просто мотивуючи, тим, що мій паспорт нібито був загублений, але заяв я не давав. Релігійний політичний тиск і свавілля, яке сьогодні відбувається в Україні”, – стверджує Юрій Харон у себе в “Фейсбуці”.

Надалі стало відомо, що Гедеону нібито стало погано, соратники передали йому ліки. Однак до нього буцімто не пускали адвокатів і народних депутатів, які співчувають єпископу РПЦ.

Як інформувалаНовинарня” з посиланням на громадського діяча Романа Сініцина, отець Гедеон (Харон Юрій Самуїлович) – настоятель так званого “Десятинного монастиря” РПЦ в Україні – незаконно спорудженої тимчасової будівлі на території Національного музею історії в Києві на вулиці Десятинній у Києві.

Він був громадянином Росії і, ймовірно, досі має паспорт РФ.
У січні 2007 року суддя Черняхівського районного суду Житомирської області штрафував Хаона на 340 грн. за порушення правил перебування в Україні без посвідки на проживання.

Раніше, у 1991 році Харон із благословіння патріарха Алексія ІІ був відряджений служити в РПЦ у США, де він працював у місті Санта-Барбара настоятелем храму на честь святого рівноапостольного князя Володимира, а пізніше – настоятелем монастиря святителя Іоанна Шанхайського Чудотворця (Сан-Франциско).

У 1999 році він з’явився в Україні, у київському Свято-Іллінському храмі. Настоятелем “МАФу” на Десятинній Гедеона (Харона) призначили 2005 року.

Юрій Харон був помічником депутата регіонала-“регіонала”, представника президента Януковича в Верховній Раді України – Юрія Мірошниченка (6-му та 7-му скликаннях).

Також відомо, що Харон є засновником кількох юридичних осіб, серед яких ТОВ “Десятинка” та ТОВ “Амібудконструкція” (статутна діяльність “Десятинки”: “неспеціалізована торгівля продуктами, напоями та тютюновими виробами”).

“Харон – дуже впливовий та ресурсний агент ФСБ, “духівник” у великої кількості теперішніх високопосадовців”, – писав Сініцин.

У розслідуванні програми “Наші гроші з Денисом Бігусом” цшлося про те, що Юрій Харон є власником двох квартир і двох дорогих автомобілів.

Читайте також:
Протистояння під “МАФом” УПЦ МП на Десятинній: прокуратура підтримала протест

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна