В Україні презентували збірник фейків російської пропаганди

 

Міністерство інформаційної політики презентувало видання “Біла книга спеціальних інформаційних операцій проти України 2014-2018”.

Її представив у вівторок, 12 лютого, заступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Це не просто певний перелік епізодів та історій — це концепція бачення, яку ми пропонуємо нашим колегам в освітній сфері, і у сфері журналістики, і у сфері державних органів. Концепція, як дивитися на ситуацію, яка розгортається в інформаційному просторі”, – сказав Золотухін під час презентації видання.

“Біла книга спеціальних інформаційних операцій проти України 2014-2018” – це збірка фейків російської пропаганди, спрямованих на підривання територіальної цілісності України та її дискредитацію на міжнародній арені. Книжка структурована у вигляді набору “серіалів” (наративів) із кількома “сезонами” (піднаративами) в кожному, які показують послідовне використання тих самих тем російськими пропагандистами протягом 2014-2018 років.

У “Білій книзі…” авторський колектив Міністерства інформполітики показав, які теми найчастіше використовували в інформаційних атаках в Україні, яким чином вони розгорталися та якими каналами поширювалася дезінформація.

Зокрема, серед таких умовних “серіалів”: “Кишеньковий ІДІЛ”, “Злочини ЗСУ та мінські домовленості”, “Рейс MH-17: від Карлоса – до російського “Бука”, “Невидимі підрозділи західних країн в Україні”, “Бій за ЄС”, “Кримська інформаційна війна”, “У пошуках української зброї”, “Міжнародні суди та брехня Кремля”, “Україна – “Failed state” і “Шизофренія окупанта: між Зоряном та Шкіряком”.

“Але книга не є фіксованим варіантом, ці “серіали” тривають, вони у виробництві. І ми намагаємося цю модель вам представити для того, щоб далі за нею працювати”, – додав Дмитро Золотухін.

Читайте також:
5 книжкових новинок кінця зими: йолопи, псих, мертві моделі, ображена наречена АТОвця й іграшковий Степан

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна