Росія не відправить спостерігачів на вибори в Україну “з міркувань безпеки”

 

Російська Федерація вирішила утриматися від направлення до України своїх представників у спостережній місії БДІПЛ “зважаючи на міркування безпеки”.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби МЗС Росії.

У МЗС назвали рішення України про відмову в акредитації громадянам Російської Федерації у складі місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ “очікуваним”.

“У цих умовах російська сторона, виходячи з міркувань безпеки наших представників у спостережній місії БДІПЛ, прийняла рішення утриматися від їх спрямування на Україну”, — сказано в повідомленні.

Росія так само закликала закордонних партнерів Києва “дати оцінку діям української влади”.

Як відомо, Верховна Рада ухвалила законопроект, який передбачає заборону участі російських спостерігачів у виборах в Україні.

“Ним пропонується встановити, що офіційними спостерігачами на виборах в Україні не можуть бути особи, які є громадянами, підданими держави, визнаної Верховною Радою державою-агресором або державою-окупантом”, – пояснила одна зі співавторів законопроекту, нардеп Ірина Луценко.

Також в українському МЗС переконані, що взаємна відсутність громадян конфліктуючих країн на теренах ОБСЄ ніколи не заважала Бюро з демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ здійснювати процес спостереження за виборами, тож його місія має бути успішною і на українських виборах.

Водночас БДІПЛ жалкує через рішення України заборонити російським громадянам брати участь в місії зі спостереження за президентськими виборами в Україні 31 березня.

У листі до Міністерства закордонних справ України директор БДІПЛ Інгбйорг Сольрун Гісладоттір висловила “глибоке розчарування” у зв’язку з прийняттям українським парламентом закону, який закріпив таке обмеження.

Читайте також:
МЗС прокоментувало заяву Волкера про допуск спостерігачів РФ на вибори президента

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна