До ПЦУ перейшли 12 священиків-інтелектуалів УПЦ МП Києва

 

До Православної церкви України перейшли 12 священиків Київської єпархії УПЦ Московського патріархату.

Про це йдеться в рішенні Київської єпархії УПЦ МП.

Серед числа духовенства є відомі богослови та інтелектуали, які за часів правління митрополита Володимира (Сабодана) формували так зване “проукраїнське крило” УПЦ МП.

Так, до ПЦУ разом із митрополитом Олександром (Драбинком) перейшли клірики Спасо-Преображенського собору на Теремках – протоієреї Андрій Дудченко, Микола Тишкун і Тарас Козка; протодиякони Ростислав Воробій, Іван Гичун та Сава Заріцький.

Найвідоміший із них – Андрій Дудченко, який був головним редактором сайту “Православіє в Україні” УПЦ (МП) у 2006-2008 роках, шеф-редактором передачі “Літопис: зв’язок часів” на телеканалі “Глас” у 2009- 2010 роках. Він засновник відомого місіонерського і богословсько-просвітницького порталу “Київська Русь”, відомий богослов, автор багатьох наукових праць з літургіки.

До складу Помісної церкви перейшов також протоієрей Георгій Коваленко, настоятель релігійної громади мучениць Віри, Надії, Любові та матері їх Софії міста Києва. Цей священик раніше очолював Синодальний інформаційно-просвітницький відділ УПЦ МП і був прес-секретарем покійного предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Володимира (Сабодана).

Також до списку увійшли:
протоієрей Петро Зуєв, настоятель храму на честь св. вмч. Катерини, що на Подолі м. Києва;
протоієрей Ігор Савченко, штатний священик Кирилівського чоловічого монастиря м. Києва;
протоієрей Миколай Павленко, штатний священик храму на честь Різдва Іоанна Предтечі на Звіринецькому кладовищі м. Києва;
протоієрей Олег Скнар, настоятель Свято-Покровської церкви Головного військового клінічного госпіталю Міністерства оборони України в м. Києві, відомий військовий капелан УПЦ МП;
ієрей Сергій Бережний, настоятель релігійної громади на честь собору Київських святих в Оболонському районі м. Києва.

“Цей список свідчить, що УПЦ МП покидає вся інтелектуальна еліта, тоді як керівництво в церкві переходить до рук проросійськи налаштованого духовенства”, зазначає UATV.

У відповідь керівництво УПЦ МП назвало своїх колег, які перейшли в ПЦУ, такими, які “ухилилися в розкол”, і заборонило їм звершувати богослужіння. Проте, як відомо, ця заборона не є дійсною.

Читайте також:
На Закарпатті УПЦ МП залишають вже десять парафій

Митрополит Симеон, який перейшов до ПЦУ, жалкує, що 22 роки “зомбував людей” Москвою

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна