Гнап у 2015 році не передав усю премію “Слідства. Інфо” на потреби армії, — Бабінець

 

Анна Бабінець,
журналістка

(FB)

У нас у “Слідство.Інфо” сталася прикра ситуація і краще, щоб розповіла про це я. Точніше, сталася вона давно, але виявили ми це лише зараз. І пов’язана вона з грошима.

Майже чотири роки тому наша агенція отримала премію “Вільна преса Східної Європи-2015”, грошовий приз склав 15 тисяч євро. Тодішній керівник “Слідства.Інфо” Дмитро Гнап від імені команди публічно заявив, що ці гроші будуть витрачені на допомогу армії.

Днями до мене звернулися колеги з іншого медіа з питанням про долю цих грошей. Весь цей час я була впевнена, що приз дійсно пішов на армію. Почали розбиратися. З’ясувалося, що премія була перерахована на банківський рахунок Дмитра (можливо, тому, що рахунки ГО “Слідство.Інфо” були відкриті лише у грудні 2015-го, а премія надійшла десь за півроку до цього).

За словами Діми, 2000 євро дійсно були передані на допомогу армії, 3900 євро пішли на оперативні видатки організації (були дірки у фінансуванні) і 9100 євро досі перебувають у банківській комірці Дмитра.

Найближчими днями він перерахує їх як благодійний внесок на рахунок ГО “Слідство.Інфо” — туди, де вони, власне, мають бути. І ми з командою вирішимо, як найкраще витратити ці гроші. Будь-які пропозиції вітаються – пишіть мені або на сторіночку Слідство.Інфо.

Я вважаю необхідним заявити про це, оскільки розумію делікатність ситуації. Враховуючи, що Дмитро тепер є політиком, його журналістські обіцянки можуть прирівнювати до політичних. І це може нашкодити “Слідству.Інфо” – організації, яку я колись створювала і зараз розбудовую.

Сім місяців тому Дмитро залишив “Слідство.Інфо” і подався у політику. Ми свідомо відсторонюємося від політичної діяльності Дмитра, оскільки будь-який, навіть мінімальний політичний вплив порушує стандарти професійної журналістики. А ми ці професійні стандарти поважаємо понад усе.

UPD. Мене питають “чому саме зараз?”. Відповідь проста — все, що написано у пості, я дізналася протягом останніх двох днів. Дізналася — написала. Це не наша особиста справа з Дмитром, щоб вирішити її один-на-один. Премію отримувала вся команда і у цих людей є справедливі питання. Ця історія все одно виплила б у публічну площину і невідомо у якому світлі. Вважаю відповідальним заявити про неї від свого імені як про факт, без гучних оцінок і теорій змов.

UPD 2. І колишні члени команди “Слідства”, й інші люди, думка яких важлива для мене, пишуть, що ці гроші таки варто перерахувати на потреби армії. Як тільки вони потраплять на рахунки “Слідства.Інфо”, ми відправимо їх на армію. Продовжуйте скидати пропозиції.

Читайте також:
Гнап фандрайзом зібрав 2,5 млн. грн. для застави на виборах президента

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна