18-річна одеситка Ястремська виграла турнір WTA після нещасного випадку з матір’ю

 

18-річна українська тенісистка Даяна Ястремська виграла свій другий титул WTA в кар’єрі.

У неділю, 3 лютого, у фіналі турніру серії WTA International із призовим фондом 250 тис. доларів Toyota Thailand Open у Хуахіні (Таїланд) юна одеситка, посіяна під 8-м номером, у напруженій боротьбі обіграла шосту ракетку турніру Айлу Томлянович з Австралії: 6:2, 2:6, 7:6 (7:3).

У вирішальному сеті Даяна повела 2:0, потім програла поспіль п’ять геймів (2:5), передає Тенісний портал України. Томлянович двічі подавала на матч, але українка жодного разу не дала суперниці дістатися до матчболів. 

Ястремська спочатку зрівняла рахунок, потім вийшла вперед – 6:5. Австралійка зуміла взяти гейм на своїй подачі і перевести сет на тайбрейк, в якому двічі вела з мінібрейком (2:0 і 3:2), але останні п’ять розіграшів партії залишилися за українкою.

Слід зазначити, що українська тенісистка двічі в третьому сеті брала медичний тайм-аут.

Матч тривав 2 години і 25 хвилин.

Раніше на турнірі в Хуахіні Даяна у чвертьфіналі вибила першу сіяну – знамениту іспанку Гарбіньє Мугурусу (зараз – №15 у світовій класифікації) – 7:6, 6:1.

Таким чином, Ястремська виграла свій другий титул WTA в кар’єрі. 

Даяна стала першою тенісисткою світу, яка народилася у 2000 році чи пізніше, на рахунку якої два титули WTA (в жовтні 2018-го Дайана виграла турнір у Гонконзі).

Крім того, Ястремська – перша представниця України, якій вдалося виграти перші два титули в кар’єрі до свого 19-річчя, і першою, кому вдалося завоювати два дебютних титули менш ніж за півроку.

На церемонії вручення головних призів турніру WTA Toyota Thailand Open Даяна сказала, що присвячує перемогу своїй мамі Марині, яка госпіталізована після нещасного випадку.

“Я вперше грала на цьому турнірі, я не очікувала. що зможу пройти так далеко, тому що з моєю мамою стався нещасний випадок, вона перенесла операцію і повернулася в Україну. Тому для мене було дійсно важко грати тут. Але я довела сама собі, що вмію справлятися з таким тиском, таким ситуаціями. Перемогу на цьому турнірі я присвячую моїй мамі!” – сказала Даяна.

Як відомо, що після програного матчу “Аустраліен оупен” проти Серени Вільямс у руках Марини Ястремьскої вибухнула пляшка з шампанським, скло сильно пошкодило обличчя й око. Мама тенісистки перенесла операцію, наступна планова операція з відновлення зору призначена на 5 лютого.

Завтра Даяна Ястремська встановить особистий рекорд у рейтингу WTA, піднявшись на 34-те місце (наразі вона №47). При цьому славетна Венус Вільямс залишиться на 35-й позиції.

Даяна стане наймолодшою представницею України, що увійшла в топ-40 (18 років 8 місяців і 20 днів, побивши рекорд Еліни Світоліної – 19 років і 4 дні). 

Також Ястремська встановить ще один національний рекорд – вперше в історії українського тенісу відразу три українки будуть у топ-40 WTA (також – Світоліна, зараз №7 і Леся Цуренко, №24).

Наступного тижня Даяна Ястремська дебютує у складі збірної України в матчах Кубка Федерації у Польщі. При цьому Еліна Світоліна відмовилася грати за збірну через неузгоджені фінансові питання.

Читайте також:
Українка Світоліна виграла чемпіонат світу з тенісу. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна