У МінТОТ отримали “план Сайдіка”

 

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб отримало розроблений спецпредставником голови ОБСЄ у ТКГ Мартіном Сайдіком так званий мирний план повернення окупованої частини Донбасу.

Як передає “Новинарня“, про це на брифінгу у п’ятницю, 1 лютого, сказав міністр з питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш.

“Тепер ми його маємо (“план Сайдіка”, —“Н”). Загалом він налічує 19 сторінок. На ньому написано “для дискусії, тобто це є неофіційним документом”, — сказав Черниш.

Він також підкреслив, що розробниками документа стали Сайдік “як приватна особа, на мою думку, а також ще дві особи, з ТКГ”.

До слова, “самодіяльністю” назвала так званий “мирний план Сайдіка” для Донбасу перший заступник голови Верховної Ради, представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко.

Геращенко підтримала оцінку глави МЗС Павла Клімкіна, який назвав “план” “тими ж яйцями, тільки в профіль”.

“Ми, учасники мінських груп, з подивом прочитали, що представник головуючого в ОБСЄ Мартін Сайдік, замість зосередитися на прямих обов’язках координатора і докласти максимум зусиль для конструктивної роботи мінських груп, перестати панічно боятися росіян, сприяти розблокуванню звільнення заручників й реального прогресу в безпекових питаннях, друкує “мирний план для України”, чомусь в австрійському виданні. Це виглядає як певним чином самодіяльність. Адже відповідного мандату ані від ОБСЄ, ані від нормандського формату в представника ОБСЄ в ТКГ немає”, – заявила Ірина Геращенко.

“Особливо екзотичними прозвучали заяви про спільне голосування “плану” в парламентах [України й Росії]. Це недипломатична заява, негативно сприйнята українським парламентом, який є самостійною гілкою влади”, – наголосила переговорниця.

“Найбільшим нонсенсом” серед пропозицій Сайдіка Геращенко назвала спільну ратифікацію “мирного плану”.

“Не існує й найближчим часом не може існувати жодного документу, який можуть одночасно ратифікувати Верховна Рада і Держдума. Доти, доки російські війська не вийдуть з Криму і Донбасу геть”, – заявила віце-спікер.

“Від Держдуми ми вимагаємо одного – голосування про виведення російських військ з українських територій, й віддати нам Крим і Донбас”, – додала вона.

Геращенко порадила Мартіну Сайдіку й іншим координаторам ОБСЄ “зосередитися на своїх безпосередніх обов’язках”.

“Зокрема, він вже довгий час не може виконати вимогу української сторони і провести спільне засідання ТКГ і гуманітарної підгрупи з питання звільнення заручників. Напередодні сьогоднішніх груп в Мінську направила на його адресу чергового листа, з проханням добитися від росіян відповіді на українську пропозицію віддати засуджених громадян РФ і забрати політв’язнів Кремля”, – зауважила пані Ірина.

Вона нагадала, що існують мінські угоди, які брутально порушує одна країна – член ОБСЄ: Російська Федерація.

“Саме тому і тільки тому на Донбасі триває війна, робота [переговорних] груп заблокована, переговорний процес деградує. Й ми щиро чекаємо від посла Сайдіка відповідальної заяви про деструктивну позицію РФ як на Донбасі, так і в групах, й активну позицію – на ТКГ. Аби розблокувати процес звільнення заручників. Аби працював режим тиші”, – заявила Геращенко.

“А мирний план в нас є. Його оприлюднив президент Порошенко, і не в австрійській газеті, а з трибуни ООН. Ми давно виступаємо за введення миротворчої місії ООН на Донбас. Правда, блокує це одна країна – РФ”, – резюмувала представниця України в гуманітарній підгрупі ТКГ.

Читайте також:
Україна, США, ФРН і Франція готують спільну резолюцію РБ ООН про миротворців для Донбасу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна