Гриценко пояснив, чому не пішов на фронт у 2014-му

 

Кандидат у президенти від партії “Громадянська позиція” Анатолій Гриценко заявив, що не пішов воювати 2014 року, бо в цьому не було потреби.

Про це він сказав в інтерв’ю Дмитру Гордону.

На запитання: “Чому ви не пішли на фронт у 2014 році?” Гриценко відповів: “А ким?”.

“Моя військова спеціальність – спеціаліст з обслуговування авіаційного обладнання літаків. Я перевірив – таких спеціалістів було молодших − не 60 років, а 30-40 років − більше, ніж треба”, – пояснив він.

За його словами, тоді авіація практично не застосовувалася, тож і потреби йти на фронт не було.

Гриценко зазначив, що готовий був діяти на рівні іншої своєї спеціальності, стратегічної.

“Я пропонував себе і верховним головнокомандуючим пішов на вибори, пояснював, що я можу організувати оборону, забезпечити війська, нормальну кадрову політику”, – сказав Гриценко, який у 2014-му теж балотувався в президенти.

Він додав, що за час його перебування на посаді міністра оборони у 2005-2007 роках показники бойової підготовки збільшилися в два-три рази.

“Я знаю, що таке життя солдата, я про нього подбав би. І котлів би не було. Але це не було затребувано”, – заявив Гриценко.

При цьому він запевнив, що допомагав армії, як міг, зокрема забезпеченням сучасних карт.

“Наприклад, ми побачили, що немає сучасних карт, навіть для спецназу. Швидко задіяли, навіть без державних коштів, через супутникові системи, і ці карти до мене приходили в депутатську кімнату невеличку прямо з коліс. Бо ті карти, які лежали десь там у сховищах, були неадекватні навіть межам населених пунктів. Тому кожен робить свою справу”, – сказав кандидат у президенти.

При цьому він заявив, що “на відміну від президента Петра Порошенка, Генпрокурора Юрія Луценка чи Секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олександра Турчинова” не ховав свого сина від служби в АТО.

За словами Гриценка, Порошенко “дуже комплексував”, коли він нагадував йому про це, тому намагався відправити його сина в тил, “щоб закрити рота”.

“Мій син був командиром взводу з охорони аеродрому в Дніпрі, звідки діяли армійська авіація і спецназ. Якось син мені подзвонив і сказав, що його взвод ліквідовують. Я поставив всіх на вуха і з’ясував, що Петро Олексійович дав пряму вказівку відкликати мого сина в тил, щоб закрити мені рота”, – розповів Гриценко.

За словами екс-міністра, після цього він подзвонив міністру оборони та керівнику адміністрації президента і пригрозив чималим скандалом, після чого наказ скасували.

Гриценко також висловив думку, що якби сини суддів, прокурорів і влади були на фронті, то війна б уже закінчилася, не було б торгівлі на крові й мародерства, а солдати були б усім забезпечені і без допомоги волонтерів.

Читайте також:
Гриценко заявив про власний “мирний план” для Донбасу. Він входить до групи з росіянами

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна