У Росії вкрали картину “Крим” Куїнджі. Але швидко знайшли

 

У неділю, 27 січня, із Третьяковської галереї в Москві викрали одне з відомих полотен українського пейзажиста грецького походження Архипа Куїнджі – картину “Ай-Петрі. Крим”. Однак зловмисника та сам витвір мистецтва знайшли вже наступного дня.

Про це повідомляє агенція ТАСС з посилання на МВС РФ.

“У результаті оперативно-розшукових заходів співробітниками Головного управління кримінального розшуку МВС Росії спільно з ФСБ Росії затриманий підозрюваний у викраденні картини Куїнджі”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що підозрюваним є 31-річний чоловік, якого затримали в селищі Заріччя Московської області. Він розповів оперативникам, що сховав викрадену картину на території будівельного об’єкта в Одинцовському районі. Саме там і знайшли полотно. За даними ЗМІ, воно не пошкоджене.

За попередніми даними, злочинець мав на меті власну вигоду. Крім того, МВС встановили, що підозрюваний у грудні 2018 року був затриманий за зберігання наркотиків і перебував на підписці про невиїзд.

Як повідомляли російські ЗМІ, викрадач у Третьяковській галереї ввечері 27 січня діяв під виглядом музейного працівника – дістав картину з рами і вийшов із нею з музею, де триває виставка робіт Куїнджі, прото на очах публіки.
При цьому відомо, що зловмисників було двоє, і правоохоронці встановили їхні прикмети.

Картина “Ай-Петрі. Крим” із кримського циклу Архипа Куїнджі відноситься до пізнього періоду творчості художника, вона написана в проміжку з 1898-го по 1908 рік.
На картині зображена гора Ай-Петрі (1234 м), що є одним із символів півострова. Полотно розміром 39 на 53 см виконано олійними фарбамию
Після смерті живописця в 1914 році московське відділення Товариства художників імені Куїнджі постановило передати картину “Ай-Петрі. Крим” в дар художньому музею в Маріуполі – рідному місті художника. Однак через початок Першої світової війни та війни більшовицької Росії проти України цього не було зроблено. Згодом картина зберігалася в державному Російському музеї в Санкт-Петербурзі. У Москву картину привезли на виставку.
Мистецтвознавці вважають, що вартість картини “Ай-Петрі. Крим” може становити близько 200 тис. доларів.

Читайте також:
Маріупольських музейниць засудили за передачу картин до окупованого Криму

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна