В окупованому Криму виникла загроза серйозної екокатастрофи

 

За інформацією експертів, існує висока ймовірність різкого погіршення екологічної ситуації в окупованому Росією Криму.

Як передає “Новинаря”, мова про район м. Керч. Це пов’язано з розбиранням комерційними будівельними підприємствами, контрольованими РФ, сховища відходів металургійного виробництва, накопичених внаслідок роботи Камиш-Бурунського залізорудного комбінату в контексті видобутку сипких будматеріалів.

Про це пише на своїй сторінці у Facebook нардеп, координатор групи “Інформаційний спротив” Дмитро Тимчук.

Він розповів, що створені на місці кримських озер Нижньо-Чербуське і Верхньо-Чербуське сховище відходів металургії — це гідротехнічні споруди, які містять токсичні речовини у вигляді дрібнодисперних частинок.

Вміст фосфору, хрому, ванадію і миш’яку перевищує гранично допустиму концентрацію у 30-150 разів, залежно від місця забору проби.

“При цьому накопичені запаси сипучих відходів на сьогодні використовуються як добавки при виготовленні цементу та будівельного піску. Така ситуація може призвести до спалаху масових захворювань населення, а також загрожує флорі й фауні на сотні кілометрів від сховищ шляхом поширення токсичних речовин морською водою вздовж узбережжя Чорного моря”, — наголосив експерт.

До слова, Камиш-Бурунський залізорудний комбінат — наразі закрите підприємство з видобутку, збагачення та агломерації руд заліза (зокрема, з домішками миш’яку, фосфору та ін.) в районі Керчі, раніше виробляв офлюсований агломерат залізних руд і флюсовий вапняк. Включає три залізорудних і один вапняковий кар’єри, дробильно-збагачувальну і агломераційного фабрики, інші об’єкти.

Читайте також:
Держдума РФ хоче розібратися з Google через “український” Крим. Там запевнили, що “і нашим, і вашим”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна