Лідерці заколотників в Австрії, яка закликала Путіна ввести війська, дали 14 років

 

Лідерка підпільної радикальної організації “Staatenbund Österreich” Моніка Унгер, яка заперечувала легітимність існування Австрійської держави і закликала війська Путіна, засуджена до 14 років ув’язнення.

Як повідомляє “Укрінформ“, таке рішення ухвалив кримінальний суд Граца (австрійська федеральна земля Штирія), визнавши Унгер винною у державній зраді.

Всього у справі проходили 14 осіб. Заступник Моніки Унгер, колишній поліцейський, отримав 10 років в’язниці, решта – від 9 місяців до 3 років позбавлення волі.

Відповідно до позиції суду, вирок має бути чітким сигналом того, що злочини проти держави в Австрії толеруватися не будуть.

Як повідомляла “Новинарня“, судовий процес над членами підпільної радикальної організації “Staatenbund Österreich” (“Конфедерація Австрія”) розпочався 15 жовтня 2018 року. Обвинувачені виступали за повалення державної влади та створення перехідного військового уряду. Самозвана “президентка Конфедерації Австрії” Унгер навіть зверталася до президента РФ Володимира Путіна з проханням ввести війська та передати їй владу.

Прихильники “Staatenbund Osterreich” належать до так званих “Staatsverweigerer” (“ті, що заперечують державу”) – кола осіб, які не визнають законів Австрійської держави, створюють паралельне суспільство, підпільно виготовляють свої посвідчення особи, водійські права та інші “документи” й “довідки”.
Згідно з даними австрійської прокуратури, загалом у країні налічується близько 2700 прихильників “Конфедерації Австрія”, яка була заснована 2015 року.

Самозвана “президент” Моніка Унгер – колишній місцевий політик від ультраправої Австрійської партії свободи (FPO). Вона разом з іще 26 особами була затримана під час рейдів правоохоронців по всій країні у квітні 2017 року.

Перед судом постали 14 членів організації на чолі з лідеркою. Їх обвинуватили в державній зраді, в участі у ворожому до держави утворенні, а також у шахрайстві (члени організації платили різноманітні внески, які концентрувалися в руках “президента”).

За інформацією прокуратури, обвинувачені планували створити “перехідний уряд” за допомогою військових. З цією метою вони комунікували з військовими, спонукаючи їх долучитися до “спільної справи”. Також планувалося заарештувати членів федерального та земельного урядів Австрії і Штирії, інших представників влади. З цієї метою з серпня 2016-го по квітень 2017 року було видано “ордери на арешт” 216 осіб. У квітні 2017 року радикали мали намір захопити місцевий суд у Граці, щоб там вчинити “народне правосуддя”.

Повідомлялося, що після того, як військових не вдалося залучити, “президент” Моніка Унгер зверталася з листом до Путіна, прохаючи ввести війська – скаржилася президенту Росії, що “австрійські чиновники не сприймають її серйозно”.

Австрійські прокурори зазначають, що “Staatenbund Osterreich” схожа за своєю суттю до руху “рейхсбюргерів” (Reichsburgern) – ультраправого руху в Німеччині, прихильники якого не визнають легітимність існування Федеративної Республіки Німеччина та вважають себе громадянами “Другого німецького Рейху”.
Під час судового процесу вони вказали на те, що в Німеччині вже були смерті, пов’язані з членами цього руху, а тому потрібно з усієї серйозністю ставитися до прихильників “Staatenbund Osterreich”.

Читайте також:
Путін на весіллі глави МЗС Австрії затьмарив собою навіть наречену, – ЗМІ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна