По всій Україні презентують 17 нових пріоритетів для відкритості уряду

 

В обласних центрах України стартували презентації 17 нових пріоритетів Плану дій уряду для підвищення прозорості влади на 2018-20 роки.

У п’ятницю, 25 січня, такий захід відбувся в Полтаві, наступні – в Чернігові, Кропивницькому, Вінниці та інших містах.

Про це повідомив сайт громадського холдингу “Група впливу”, який спільно з іншими організаціями-учасницями Мережі хабів громадянського суспільства є співорганізатором презентацій у регіонах.

“Пріоритети визначено за підсумками голосування в липні 2018 року на онлайн-платформі DISCUTO, коли всі бажаючі могли висловити позицію щодо першочергових заходів, які має вжити Кабмін для прозорості діяльності влади”, – зазначили в “Групі”.

Пріоритети “Партнерства “Відкритий уряд” 2018-20 роки

1. Впровадження міжнародних стандартів з розкриття інформації Ініціативи із забезпечення прозорості будівництва (CoST) на базі Міністерства інфраструктури та оприлюднення розкритої інформації на публічному порталі інфраструктурних даних.

2. Впровадження відкритих стандартів роботи системи електронних торгів арештованим майном.

3. Забезпечення відкритості та прозорості здійснення реалізації та продажу публічних активів та майна.

4. Підвищення прозорості та ефективності державного контролю у сфері публічних закупівель.

5. Забезпечення інформування громадськості у доступній формі про публічні фінанси, а також проекти економічного і соціального розвитку України, що підтримуються міжнародними фінансовими організаціями.

6. Впровадження електронних процедур проведення конкурсів для надання фінансової підтримки для виконання (реалізації) інститутами громадянського суспільства програм(проектів, заходів).

7. Запровадження механізму верифікації інформації про кінцевих бенефіціарних власників.

8. Підвищення рівня знань з антикорупційної політики, стандартів, законодавства в осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

9. Забезпечення із застосуванням новітніх інформаційно-комунікаційних технологій вільного доступу громадян до екологічної інформації, яку отримують органи державної влади у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

10. Упорядкування державних реєстрів/баз даних природних ресурсів, підвищення ефективності їх функціонування та використання з метою створення сприятливих умов для провадження господарської діяльності.

11. Створення онлайн-карт територій, забруднених мінами та вибухонебезпечними залишками війни.

12. Запровадження пріоритетних електронних послуг.

13. Створення єдиної онлайн платформи для взаємодії органів виконавчої влади з інститутами громадянського суспільства.

14. Забезпечення переходу на електронне впровадження Ініціативи прозорості видобувних галузей (ІПВГ) з розкриттям даних у режимі онлайн.

15. Забезпечення учасників освітнього процесу сучасними електронними освітніми ресурсами і сервісами.

16. Забезпечення можливості онлайн перевірки документів про освіту.

17. Забезпечення вільного доступу користувачів до Національного репозитарію академічних текстів.

Презентації пріоритетів уряду відбуваються за підтримки Програми розвитку ООН та Міністерства закордонних справ Данії.

Партнерство “Відкритий уряд” – багатостороння міжнародна ініціатива, яка покликана об’єднати зусилля урядів та громадянського суспільства для створення позитивних змін у житті громадян.
Ініціатива започаткована у вересні 2011 року керівниками 9 організацій громадянського суспільства та 8 урядів (Бразилія, Індонезія, Мексика, Норвегія, Філіппіни, Південна Африка, Великобританія та США). Станом на сьогодні до Ініціативи приєдналися понад 75 країн та 25 субнаціональних урядів.
Україна приєдналась до Ініціативи Партнерство “Відкритий уряд” в 2011 році. За цей час спільно з громадянською суспільством реалізовано три дворічні плани дій.

“Внаслідок впровадження цієї Ініціативи в Україні ми вже маємо наступні важливі результати, серед яких електронні декларації для державних службовців, можливість подання електронних петицій, державне фінансування політичних партій, систему електронних публічних закупівель “ProZorro”, доступ до відкритих даних та архівів комуністичного режиму, Єдиний веб-портал використання бюджетних коштів та низку інших”, – розповіли у “Групі впливу”.

Читайте також:
Держкомтелерадіо перевірив веб-сайти органів виконавчої влади на інформаційну прозорість

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна