З Національного музею історії співробітники викрали нагороди та відзнаки на суму понад ₴4 мільйони

 

З Національного музею історії України співробітники викрали цінні нагороди та відзнаки на загальну суму понад 4 мільйони гривень. Цінності, які перебували на зберіганні у фонді музею, були вкрадені з відділу нумізматики.

Про це йдеться в матеріалах справи Шевченківського районного суду Києва.

За словами старшого наукового співробітника Львівського історичного музею, він у 2003 році для наукового дослідження української фалеристики фотографував колекцію, яка перебувала у Національному музеї історії України.

У 2016 році науковець знову повернувся до дослідження та виявив підробку та відсутність музейних предметів в НМІУ.

Дані про це до ЄРДР внесли у вересні 2018 року, справою займається Головне управління Національної поліції у місті Києві.

Поліція встановила, що зловмисники викрали три відмінності Січових Стрільців імені Романа Шашкевича “Свобода або смерть”, пластову нагороду “Свастика Вдячності”, чотири нагороди “Український Січовий Союз”, пластову нагороду “За значне діло”, дві відмінності Українського робітничого союзу в еміграції, дві відмінності кокарда армії УНР, а також відміну товариства “Сокіл”. Деякі з викрадених нагород були замінені підробками.

За оцінками спеціалістів, вартість зниклих та підмінених предметів становить близько 4 млн. грн.

Читайте також:
На Прикарпатті знайшли унікальні документи УПА та шарж на Шухевича. ФОТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна