Виборці вимагають посадити усіх корупціонерів і водночас їх же підтримують

 

Оксана Думанська
письменниця, перекладачка

(FB)

Просте, складне, складнопідрядне…

Не переймайтеся — це не про синтаксис. Це про життя, яке почалося із найпростіших форм і ускладнилося аж до людини розумної і мусить підпорядковуватися всесвітнім природним законам та законам, визначеними людьми.

І от що цікаво: скільки не посилюй людські ресурси різними технологічними новаціями, все одно знайдуться особи, які все скасують кмітливістю, винахідливістю, умінням виходити сухими з води.

Здавалось би, тепер дуже легко вистежити зловмисника: за карткою, якою скористався, знімаючи готівку чи заправляючи авто; за мобільним, яким перемовлявся зі спільником; за камерами стеження на летовищах чи вокзалах — ну, це так, з грубшого, хоча ще є тонші методи. І здавалось би: зловмисники перестануть порушувати закон, усвідомлюючи, що скільки мотузкові не витися, а…

Проте злочинність стала вигадливішою, нікуди вона не зникла, а винайшла нові форми уникати законів. Бо на кожну дію виникає протидія, і цей висновок спадає на думку щоразу, коли хтось із політиків обіцяє посполитим побороти корупцію.

Її не побореш законами й гаслами. Бо той же виборець, який висуває вимогу посадити всіх корупціонерів, сам же їх і підтримує: у своїй же громаді не йде в гурт активних односельців, а стає на бік голови сільради, хоч той зловживає владою, розкрадає бюджет (список “добрих” справ можна доповнити).

На найнижчих чиновницьких рівнях може сидіти корупціонер, який: працює сяк-так; бере хабарі; своїми діями доводить навколишнім, що “нічого не міняється, всі крадуть, треба домовлятися”.

Але назагал вся корупція, як нам здається, зосередилася у владі. Не заперечую — її там велика концентрація, бо й можливості більші.

Та все ж поки в когнітивному дисонансі виборець буде вимагати винищити до ноги корупціонерів, а сам їх підживлюватиме, то, погодьтеся, це все гра в довгої лози.

Зрештою, як і у багатьох інших державах, де законослухняність виховують з пелюшок. Бо людина розумна не завжди людина бездоганна.

Нам довго ще повзти до досконалості.

Читайте також:
“За кого я голосуватиму на виборах президента” – критерії антикорупціонера Юрчишина

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна