На укритті Чорнобильської АЕС тестують протирадіаційну систему

 

На Чорнобильській атомній електростанції проводять випробування протирадіаційних заходів “Нового безпечного конфайнменту” – комплексу для перетворення об’єкта в екологічно безпечну систему.

Про це йдеться у заяві Державного агентства України з управління зоною відчуження.

Комплексні випробування системи радіаційного контролю розпочали ще 16 січня.

За цей час перевірили реакції захисних систем на симуляцію аварій.

“Система автоматизована: вона працює за участю людини, однак деякі команди, пов’язані з безпекою, виконуються безумовно та в автоматичному режимі. Наприклад, у випадку перевищення рівня аерозолів одразу ж припиняється вентиляція, а вже після цього людина приймає рішення, як діяти далі”, — розповів провідний інженер проекту Максим Савельєв.

Випробування проводяться максимально наближено до реальних умов роботи об’єкта.

Наприклад, аварійний сигнал від системи вентиляції призводить до закриття дверей, перекриття повітроводів, увімкнення системи фільтрації повітря, а також запуску звукової та світлової сигналізації.

Протягом трьох днів подібні випробування проводилися на всіх зонах конфайнменту.

Як повідомляла “Новинарня“,нещодавно поліція виявила та затримала чоловіка й жінку, які проникли на територію зони відчуження Чорнобильської АЕС та планували зустріти там Новий рік.

Читайте також:
Конституційний Суд відновив соцгарантії “чорнобильцям”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна