На Софійській площі з нагоди 100-річчя Злуки показали зразки уніформи військ УНР і ЗУНР

 

Сьогодні, 22 січня, у Києві відбуваються заходи з нагоди 100-річчя проголошення Акту злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки (УНР і ЗУНР).

У головних урочистостях, які проходять на Софійській площі, взяли участь президент України Перт Порошенко, голова Верховної Ради Андрій Парубій, секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов, глава Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній, голова Духовного управління мусульман України шейх Ахмед Тамим та інші громадські і політичні діячі.

Загалом на площі зібралося кілька тисяч людей.

На встановленій сцені реконструктор продемонстрували зразки уніформи військових частин і прикордонних військ часів УНР/УЗНР.

Також виступили музичні колективи й окремі виконавці. Зокрема, гурт “Хорея Козацька” на чолі з Тарасом Компаніченком виконав Гімн України зразка 2018 року.

Президент Порошенко у своєму виступі, серед іншого, пообіцяв жителям окупованих Росією території Криму та окремих районів Донбасу “наблизити день звільнення від ворожого ярма”.

За його словами, Україна зміцніла і продемонструвала впевненість у своїх силах. Як сказав Порошенко, «у День Соборності ми щиро звертаємося до наших земляків, які живуть у кордонах України, але на тимчасово окупованих територіях Криму, частини Луганської та Донецької областей. Ми ніколи про вас не забуваємо». Порошенко наголосив: «Кожного дня працюємо для того, щоб наблизити день вашого звільнення від ворожого ярма».

Як повідомляє “Інтерфакс-Україна“, громадський порядок на Софійській площі забезпечували співробітники Нацполіції та Національної гвардії . У місцях проходу на площу правоохоронці вибірково оглядали особисті речі громадян щодо можливої наявності небезпечних предметів.

Як повідомляла “Новинарня“, вранці у Києві також відбулася традиційна акція на честь Дня соборності України: на мосту Патона кілька десятків людей утворили “живий ланцюг єдності”, символічно об’єднавши два береги Дніпра.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна