19 січня: Дзвін Пам’яті пролунав чотири рази. Як у 2015-му гинули захисники України

 

У суботу, 19 січня, на території Міністерства оборони відбувся ранковий церемоніал вшанування військовослужбовців Збройних сил України, які загинули цього дня на фронті російсько-української війни.

Дзвін Пам’яті пролунав чотири рази.

В цей день у 2015 році загинули:

  • солдат ДАНЮК Олександр Григорович,
  • солдат МУСІЄНКО Олег Петрович,
  • солдат ПАНЧЕНКО Олексій Анатолійович,
  • солдат РОЗНАЛЕВИЧ Юрій Анатолійович.

Солдати 90-го окремого десантного штурмового батальйону “Житомир” 81-ї десантно-штурмової бригади поліг – 43-річний киянин Олег Мусієнко і 40-річний черкащанин Олексій Панченко – полягли в боях за Донецький аеропорт.
Тіло Мусієнка тоді евакуювати не вдалося — його витягли з-під завалів нового терміналу ДАПу лише в лютому.

…”Кіборги” згадували: зранку 19 січня в Донецькому аеропорту настало затишшя. Але то було затишшя перед бурею… Далі в новому терміналі стався потужний вибух. Дехто подумав, що прилетіла ракета. Насправді – ворог заклав вибухівку.
Від вибуху провалилася підлога. Майже всі, хто там перебував, дістали поранення різного ступеня тяжкості. Кілька хлопців були придушені балками, втратили ноги. Окупанти вирішили перевірити, чи залишився серед українських військових хоч хтось живий.
…У різних джерелах різняться дані, скільки “двохсотих” було  ДАПі 19-го, скільки 20 січня. За деякими свідченнями, п’ятеро покалічених бійців померли на руках побратимів під ранок 20-го. Кілька загинули під важкими брилами. Лише 17 лютого ці перші дев’ятеро загиблих були доставлені до моргу Дніпра (серед них Олег Мусієнко).
Але тоді, 19 січня, вцілілі бійці оговталися, намагалися звести нові укріплення. “Кіборги” продовжували тримати оборону. Та ситуація стала вкрай критичною.
“Кіборг” Ярослав Гавянець розповідав: “Після першого вибуху потрібно було дати наказ, і ми б уночі могли вийти. Там до нашої позиції в Пісках було 500 метрів. Я навіть не знав, що там є наша позиція – радіолокаційна станція. Це треба було йти через взльотку. Це було б тяжко, але в тумані можна було пройти”. Та ніхто тоді команди не дав. І обіцяна допомога не прийшла…
Найгірше станеться 20 січня…

Солдат, гранатометник механізованої роти 17-ї окремої танкової бригади Олександр Данюк із смт Широке на Дніпропетровщині загинув біля смт Станиця Луганська.

Солдат, розвідник 80-ї окремої аеромобільної бригади Юрій Розналевич із Києва отримав важке поранення 13 січня поблизу смт Станиця Луганська, коли армійська вантажівка “Урал” підірвалася на радіокерованому фугасі. Провів кілька днів у комі та помер не приходячи до тями.

На щоденному ранковому церемоніалі були присутні родичі загиблих У=українських героїв, керівництво оборонного відомства та Генерального штабу, офіцери та працівники структурних підрозділів МОУ і ГШ ЗСУ, військовослужбовці Київського гарнізону.

Присутні поклали квіти до Стели Пам’яті. Перший заступник міністра оборони України Іван Руснак поспілкувався із рідними та близькими героїв, повідомила прес-служба МОУ.

Нагадаємо, Зала пам’яті захисників України на території МОУ споруджена таким чином, щоб усі пересічні громадяни могли зайти сюди та віддати шану своїм захисникам.

Читайте більше:
Подзвін 333 дні на рік. МОУ започатковує церемоніал вшанування полеглих воїнів

Усі воїни, які загинули за Україну 2018 року: згадаймо обличчя

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна