Санкції США “Північний потік-2” вже не спинять, – глава МЗС ФРН

 

Міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас вважає, що спорудження суперечливого газопроводу “Північний потік-2” із Росії до Німеччини вже не зупинять навіть санкції США.

“Цей проект не зірве вже ніхто. Санкції США можуть привести до виходу з нього західних компаній, у тому числі німецьких концернів. Це, однак, не призведе до згортання проекту. В такому разі Росія реалізує його самотужки, і тоді вже ніхто не матиме впливу на збереження транзиту газу через Україну”, – сказав соціал-демократичний політик на дискусійному форумі dpa “Politik-Talk” у Берліні, передає DW.

Маас зазанчив, що в даний час за участю ЄС ведуться переговори про збереження українського транзиту газу.

“Ці переговори, однак, втратять сенс, якщо США введуть санкції, і росіяни самостійно добудують газопровід”, – попередив міністр.

Ці заяви він зробив після того, як стало відомо, що 13 країн Європейського Союзу підтримали пропозицію головуючої в ЄС Румунії змінити законодавство, що може ускладнити створення “Північного потоку-2”.

15 січня цю тему обговорювали в Брюсселі експерти 28 країн. Досі такі дії блокували дві країни, що попередньо очолювали Раду Європейського Союзу – Австрія та Болгарія. Румунія, яка 1 січня почала своє шестимісячне головування в Раді ЄС, вирішила пришвидшити роботу в цьому напрямку, повідомляло “Польське радіо”.

Як зазначається, у румунській пропозиції йдеться про необхідність врегулювати спорудження нових газопроводів, що з’єднують країни ЄС з іншими державами. Крім того, в найновішому документі записано – якщо країна-учасниця ЄС хоче укласти контракт з країною, яка не належить до ЄС, спочатку свою згоду на це повинна висловити Європейська комісія. Також Брюссель має перевіряти, чи трубопровід відповідає законодавству ЄС, чи немає ризику негативного впливу на внутрішній газовий ринок та чи це не позначиться негативно на безпеці постачання або конкуренції.

Читайте також:
Путін буде торгуватися життями 24 затриманих моряків за “Північний потік”, – адвокат

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна