На першому в 2019 засіданні ТКГ Росія відмовивилася обговорювати обмін заручниками, — Геращенко

 

На першому в 2019 році засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську представник Росії відмовився обговорювати обмін росіян на українських політв’язнів.

Про це повідомила представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи із урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що двічі за січень 2019-го українська сторона переговорів зверталася до ОБСЄ з вимогою провести засідання ТКГ та її гуманітарної підгрупи щодо обміну та звільнення заручників.

У четвер, 17 січня, на засіданні ТКГ у Мінську представник Росії Борис Гризлов відмовився від цієї пропозиції.

Геращенко вказала, що в 2018 році вона спрямувала 13 звернень до представників Росії та особисто Гризлова щодо обміну росіян на українців — “на жоден наш лист нам не надали жодної відповіді”.

Вона додала, що 17 січня представники бойовиків (які не є офіційною стороною переговорів) стверджували, що не отримували ніяких списків щодо обміну в 2018 році.

Проте згодом згадали, що таки отримували — “але листи не відкриваються”.

На думку представниці України в гуманітарній підгрупі, у такий спосіб Кремль намагається “блокувати все до виборів в Україні”.

“Коли я звернулася на гуманітарній підгрупі до росіян щодо деструктивності їх позиції, що вони робитимуть у разі переобрання президента Порошенка, ті вигукнули: “И не надейтесь!”. Росіяни не приховують, що сподіваються на зміну влади і реванш в Україні”, — зазначила Геращенко.

Читайте також:
Бойовики вимагають звільнення 196 осіб, — Геращенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна