Рада ухвалила закон про перехід громад МП до ПЦУ

 

Верховна Рада України ухвалила закон, що має спростити перехід церковних громад до помісної Православної церкви України.

Як передає “Новинарня“, на ранковому засіданні в четвер, 17 січня, доопрацьований законопроект 4128-д “Про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)” після двох невдалих спроб за основу та в цілому підтримали 229 народних депутатів.

Фракція БПП дала 86 голосів, “Народний фронт” – 65, Радикальна партія Ляшка – 17, “Самопоміч” – 16, “Батьківщина” – 9 (Тимошенко – “за”), “Воля народу” – 5, “Відродження” – 1 (Яценко), позафракційні – 30.
Не дав жодного голосу “Опоблок”.

Ініціаторами законопроекту виступили нардепи Микола Княжицький та Віктор Єленський (“НФ”) й Ірина Пододяк (“Самопоміч”).

Законом вносяться зміни до статті 8 закону “Про свободу совісті та релігійні організації” в частині зміни підлеглості.

Законом передбачено механізми, які встановлюють, у який саме спосіб релігійна організація може змінити свою підлеглість діючим в Україні та за її межами релігійним центрам (управлінням), тобто фактично – вийти з УПЦ МП.

“Рішення про зміну підлеглості та внесення відповідних змін або доповнень до статуту ухвалюються не менш як двома третинами від кількості членів релігійної громади, необхідної для визнання повноважними загальних зборів релігійної громади відповідно до її статуту”, – сказано в тексті закону.

При цьому зазначено, що зміна підлеглості релігійної громади не впливає на зміст права власності та інших речових прав таких релігійних громад.

“Частина громади, не згідна з рішенням про зміну підлеглості, має право утворити нову громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником (користувачем)”, – йдеться в документі.

Також проектом уточнюється перелік документів, необхідних для реєстрації статуту релігійної громади.

“Для реєстрації статуту релігійної громади у новій редакції до органу реєстрації статуту має бути подана: заява за підписом керівника; статут (положення) релігійної громади у новій редакції. До статуту у новій редакції додатково мають бути подані: засвідчена копія протоколу (або витяг з протоколу) загальних зборів”, – зазначено в законі.

Також сказано, що у випадку зміни місцезнаходження релігійної громади має бути подано засвідчену копію документа про право власності або користування приміщенням.

Окрім того, законом вносяться зміни до статті про власність релігійних організацій, якими забороняється продаж майна до завершення процедури підлеглості громади.

“Забороняється вчиняти будь-які дії, наслідком яких може стати відчуження майна релігійної організації, зокрема його продаж, обмін, застава, встановлення іпотеки, безоплатна передача у власність та управління інших осіб, до завершення процедури зміни підлеглості у канонічних і організаційних питаннях будь-яким діючим в Україні та за її межами релігійним об’єднанням”, – свідчить закон.

Прикінцевими положеннями Закону установлено, що релігійна організація, у разі прийняття рішення щодо зміни своєї підлеглості, повідомляє про таке рішення центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері релігії, або обласні, Київську та Севастопольську міські державні адміністрації, а в АР Крим – Раду Міністрів Автономної республіки Крим, які забезпечують оприлюднення цього рішення на своєму офіційному веб-сайті.

Статути (положення) релігійних організацій мають бути приведені у відповідність із цим Законом упродовж року з дня набрання ним чинності. До приведення статутів (положень) у відповідність із цим Законом релігійні організації керуються положення діючих статутів (положень) у частині, що не суперечать цьому закону.

Як відомо, масові переходи парафій з УПЦ Московського патріархату до єдиної помісної Православної церкви України почалися після надання останній томосу про автокефалію.

За різними підрахунками, наразі до ПЦУ по всій Україні перейшли уже понад 80 парафій УПЦ МП.

Читайте також:
Порошенко підписав закон про перейменування УПЦ МП

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.