У ЗСУ – 9300 дезертирів. Вакансії хочуть заповнити через Раду

 

У війську України налічується близько 9300 дезертирів, і щоб укомплектувати ці посади, потрібне окреме законодавче рішення.

Як передає УНІАН, про це в середу, 16 січня, під час доповіді на засіданні Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони повідомив перший заступник міністра оборони Іван Руснак.

Коментуючи законопроект №9454, він зауважив, що документом пропонується впровадити поняття “призупинення військової служби”.

“Це пов’язано з тим, що на сьогодні 9 тисяч 268 осіб дезертирували зі Збройних сил України. Тому це поняття буде застосовано до осіб, які самовільно залишили військову частину, дезертирували з військової служби або добровільно здалися в полон”, – сказав Руснак.

За його словами, ці військовослужбовці будуть визнані такими, що не виконують свої військові обов’язки, і будуть виключені з чисельності ЗСУ.

“Це рішення дасть можливість доукомплектувати ЗСУ на 9300 осіб, які на сьогодні фактично є вакантними”, – пояснив перший заступник міністра.

Він запропонував, щоб за цими дезертирами зберігалася заробітна плата і статус військовослужбовця, за винятком випадків, коли щодо них буде винесений обвинувальний вирок.

У свою чергу голова комітету Сергій Пашинський виступив проти того, щоб дезертирам нараховувалася заробітна плата.

“Ми дуже поважаємо права людини, але я не збираюсь миритися з тим, що якийсь продажний суд когось виправдає, кого не було три роки на службі, повертати йому зарплату. Тому до другого читання ми маємо перекрити ці шпарини”, – заявив він.

На засіданні члени комітету прийняли рішення рекомендувати парламенту ухвалити законопроект 9454, який дозволить доукомплектувати ЗСУ майже на 10 тис. осіб взамін тих, хто дезертирував добровільно здався в полон.

Як інформувала “Новинарня“, в січні Головна військова прокуратура повідомила, що відкрила понад 11 тис. кримінальних проваджень за дезертирство та самовільне залишення служби, починаючи з 2014 року.

Читайте також:
Військовий-контрактник отримав 5 років ув’язнення за дезертирство

ІЗЯ GO. Пояснення перебіжчика: чому Олег Попов із 93-ї бригади вбив побратима і втік в “ЛНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна