Українці обрали нову назву для вітчизняних коньяків

 

Проект “Географічні зазначення в Україні”, який фінансується Європейським Союзом, представив результати громадського онлайн-голосування за нову назву, яка прийде на зміну нинішньому “коньяку України”.

Чверть опитаних (25,6%) хочуть, щоб коньяк в Україні іменувався як Український бренді або Бренді України, йдеться у повідомленні на сторінці проекту у “Фейсбуці”.

На другому місці – назва Бурштин/Бурштинок/Бурштиняк (9,4%). На третьому – Гайстер (8,5%).

Далі рейтинг виглядає так: К’янок (7,9%), Дубовик/Дубняр (7,2%), Брунат (5,3%), Каннук (4,5%), Укрньяк/Украньяк (4,3%), Сонцедар/Сандар/Виндар (3,3%), Бревіс (3%).

Решта варіантів набрали менше трьох відсотків голосів (серед них – узвин, винбренді, мизарон та ін.).

У рамках голосування проект отримав 16 тисяч відповідей і “десятки пропозицій”.

Результат голосування, втім, не гарантує, що “коньяк України” отримає нову назву “український бренді”, пише “Європейська правда”. Наприкінці січня Міністерство аграрної політики та продовольства планує нараду з виробниками коньяку України для обговорення нової назви цього продукту. На нараді буде представлено результати цього опитування.

Як відомо, за Угодою про асоціацію з ЄС Україна зобов’язалася з 2026 року відмовитися від використання захищеного географічного зазначення “коньяк” для продукту вітчизняного виробництва.
Замість терміну “коньяк України” має вживатися або термін “бренді”, або нова назва, яка буде поширюватися лише на українську продукцію. Відтак у Мінагрополітики обіцяли розпочати громадське обговорення нової назви для українських коньячних виробів.

“Географічні зазначення в Україні” – фінансований Європейським Союзом проект, який реалізовується протягом 2017-2020 років. Він покликаний допомогти Україні розробити систему позначення товарів із властивостями та репутацією, що зумовлені переважно місцем походження.

Читайте також:
З 2026 року Україна вже не вироблятиме “шампанське” та “коньяк”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.