Складне півріччя: Румунія вперше очолила Раду ЄС

 

У вівторок, 1 січня, Румунія перейняла головування в Раді ЄС від Австрії.

Про це йдеться у “Твіттері” румунської президенції.

“З Новим роком! Ми готові розпочати наше перше головування в Раді Європейського Союзу. У 2019 році ми працюватимемо заради сильнішої, більш об’єднаної, більш згуртованої і демократичної Європи”, – йдеться в дописі, оприлюдненому на початку першої доби року.

Вбудоване відео

Як зазначено на сайті  президенції, символічна церемонія передачі головуванння від Австрії до Румунії відбулася 21 грудня.

Головування Румунії триватиме до 30 червня під гаслом “Згуртованість, спільна європейська цінність”.

“Дуже важливо, щоб ми перейшли від захищеної Європи – девізу австрійського президентства – до Європи, в якій згуртованість розглядається як спільна цінність. Ми також потребуємо захисту, але нам також потрібний більш високий рівень згуртованості, зближення в розвитку регіонів або східних і західних, південних і північних країн, старих і нових держав-членів ЄС” – заявила прем’єр-міністр Румунії Віоріка Денчіле.

Президент України Петро Порошенко привітав головування Румунії в ЄС.

“Вітаю Румунію з початком першого в історії країни головування в Раді Європейського Союзу!
Вірю, що амбітність та відповідальність наших румунських партнерів допоможе Європейському Союзу пройти через один з найскладніших періодів свого існування, пов’язаним із посиленням російської конфронтації з Заходом, Брексітом та виборами до Європарламенту та російською агресією проти України”, – ідеться в дописі на ФБ-сторінці глави Української держави.

Міністерство закордонних справ Румунії окреслило основні пріоритети головування, які відображають потребу у згуртованості:
  • Європа зближення: зростання, згуртованість, конкурентоспроможність, зв’язок;
  • безпечніша Європа;
  • Європа як сильний глобальний суб’єкт;
  • Європа спільних цінностей.

Як передає “Європейська правда”, на головування Румунії припадають знакові події у житті Євросоюзу: вихід Британії з ЄС (29 березня 2019), переговори про майбутній бюджет спільноти, вибори до Європарламенту (23-26 травня 1019).

В суботу в інтерв’ю німецькій газеті Welt am Sonntag голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер поставив під сумнів готовність Румунії до головування в ЄС на тлі глибоких політичних розбіжностей всередині країни і спірної судової реформи.

“Я вважаю, що уряд Бухареста не до кінця усвідомив, що означає головувати в ЄС. Розсудливі дії вимагають готовності прислухатися до інших і сильного бажання ставити свої власні проблеми на другий план. У мене є деякі сумніви”, – сказав Юнкер.

Минулого місяця Єврокомісія прийняла надзвичайно критичну доповідь про судову реформу, яку провів уряд Румунії. За оцінкою Брюсселя, ці заходи можуть підірвати незалежність суддів та прокурорів.

Читайте також:
Румунія підтримає посилення санкцій проти Росії, – глава МЗС

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна