Реабілітувати ветеранів – завдання нового Міністерства і військкоматів, а не ЗСУ, – Грунтковський

 

автор: Анастасія Федченко

Збройні сили займаються реабілітацією насамперед дійсних військовослужбовців. Для роботи з ветеранами у ЗСУ бракує сил і засобів. Тож ті, хто повернулися з війни і потребують реабілітації, можуть звернутися до військкоматів або у відділення соціального захисту, поки повноцінно не запрацювало Міністерство у справах ветеранів, й отримати допомогу там.
Про це “Новинарні” розповів начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних сил України Олег Грунтковський під час інтерв’ю для матеріалу з серії “Нові генерали Українського війська”.

“Кошти [на реабілітацію] виділялися, вони йшли на місцеві бюджети, і місцеві бюджети за місцем реєстрації громадянина, кожного ветерана, який має проблеми з психічним здоров’ям, мали право направляти на реабілітацію”, – пояснив Грунтковський.

Він вбачає проблеми з реабілітацією в тому, що самі ветерани не знають про виділені для них кошти, не знають, куди звертатися.

“Проблема в тому, що оцінити себе самого, свій психологічний стан, дуже тяжко. Це повинні підказати і рідні, і близькі, і товариші, і фахівці. Менталітет українського народу й пострадянські упередження такі, що легше розказати всі свої біди в автобусі чи в електричці, що в тебе на душі, чим ти живеш, які в тебе проблеми, ніж піти до фахівця, який знає, що і як зробити”, – сказав генерал-лейтенант.

За словами “головного психолога” Збройних сил, не кожен ветеран має ПТСР (посттравматичний стресовий розлад). У більшості – лише психологічна втома, і такій людині потрібна лише адаптація до мирного життя. Деякі учасники АТО/ООС і самі можуть відновитися, якщо мають сильну нервову систему.

Якщо ж того, хто повернувся з війни, бойові дії зачепили серйозно, то йому варто пройти реабілітацію та, можливо, лікування. Але таку потребу може встановити тільки лікар, так само, як і поставити діагноз “посттравматичний стресовий розлад”, пояснив Олег Грунтковський.

“Вирішувати ці конфлікти можуть тільки фахівці. Самодопомогу надати ти можеш тільки залежно від рівня своєї підготовки чи рівня усвідомлення проблеми. Фахівці-психологи та капелани працюють із військовослужбовцями, говорять їм, що нічого ганебного немає, якщо ти звернешся і просто переговориш із психологом. Він тебе просто оцінить, як рентген, проведе зріз, чи є в тебе проблеми чи немає. До цього треба бути просто готовим. Та в нашому суспільстві ще розуміння цього, на жаль, немає”, – розповів начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення ЗСУ.

За його словами, у військкоматах передбачені посади психологів, однак не скрізь такі фахівці працюють. І не всіх ветеранів, за словами Грунтковського, один психолог “потягне”. Однак звертатися до фахівців генерал радить.

Він також нагадав, що військкомати пройдуть переформатування. На їхній базі буде створено центри комплектування та соціальної допомоги. Цей процес триває з літа 207-го.

“Час показав, що той формат, який існував до цього, функцій повністю не виконує. Ми ж розуміємо, що військкомати створювалися дуже давно, й особовий склад там теж відповідний. Щоб відповідати вимогам часу, потрібно зробити переформатування. У центрах комплектування будуть і соціальні працівники. Вони взаємодіятимуть із психологами і знатимуть, чи це проблема адміністративна, яку треба вирішити за їхньою допомогою, чи проблема з психологічним станом людини, і варто вирішити саме це питання”, – пояснив Грунтковський.

Читайте також:
Начальник ГУ МПЗ ЗСУ генерал Олег Грунтковський:
Стандартний набір армійського психолога включає шоколадку, цигарки, гарячий чай

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна