Ле Пен отримувала гроші від росіян, що мають вплив в Україні, – ЗМІ

 

Французький політик Марін Ле Пен у 2014 році за сприяння власника низки українських обленерго отримала “під вибори” 9,4 мільйона євро у російському банку.

Про це повідомляє “Голос Америки”.

27 грудня видання The Washington Post опублікувало матеріал, в якому розкрило деталі оборудки, в якій з російської сторони були задіяні Олександр Бабаков, що є одним з основних представників інтересів Росії в Україні і володіє 11 з 24 українських обленерго, та Геннадій Тимченко – основний підрядник проекту “Північний потік 2”.

Увагу до цього привернув у своєму твіті аналітик Atlantic Council Андерс Аслунд.

Коли Марін Ле Пен потребувала грошей перед виборами, на допомогу їй прийшов російський бізнесмен та член парламенту Олександр Бабаков.

Він запропонував взяти кредит через “Перший чесько-російських банк”, який на той час контролював Геннадій Тимченко.

“Через чотири роки банк закрився, а власникові загрожує арешт. Колишні військові Росії вимагають грошей, а казначей партії висилає біля 165 тисяч доларів США кожні кілька місяців нотаріусу в Росії, не знаючи куди ці гроші, зрештою, йдуть”, – наголошує видання.

Ле Пен не виграла президентство, однак позика у 9,4 мільйона євро від росіян викликала критичні зауваження стосовно її партії та підозри у відмиванні коштів та зв’язках з іншими злочинами.

Аналітик German Marshall Fund Джошуа Кіршенбаум наголошує: “Це дистиляція того, як непрозорі фінанси перетинаються з іноземним втручанням”.

“Національний фронт” Ле Пен отримав гроші від “Першого чесько-російського банку” в 2014 році під 6%. Про угоду стало відомо завдяки публікації французького журналіста.

У 2016 році банк визнали неплатоспроможним серед більш як сотні інших російських банків.

“Однак, за шість днів до введення тимчасової адміністрації в банк, кредит партії Ле Пен було продано непрозорій російській компанії, а наприкінці 2016 року – російській компаній зі зв’язками з військовими – “Авіазапчасть”, – повідомляє видання посилаючись на дані російської установи страхування депозитів.

Серед клієнтів “Авіазапчасті”, зокрема, фігурують сирійські військово-повітряні сили, які групи з захисту прав людини підозрюють у вчиненні нападів на цивільних на виконання наказів Асада.

Передачу кредиту від банку оскаржує і російська установа зі страхування депозитів. Поки йде процес, французька партія сплачує за кредит на рахунок російського нотаріуса.

У партії Ле Пен визнають, що борг перекупила “Авіазапчасть”.

“Для нас було трохи дивно, що кредит передали компанії, яка продає устаткування для літаків”, – сказав казначей партії Сен Жюст.

Відповідаючи на питання, чи має “Авіазапчасть” зв’язок з російською військовою розвідкою, Сен Жюст зазначив: “У Росії вони всі – колишні члени КДБ“.

Читайте також:
Вибори у Франції: блок Макрона здобув 350 мандатів, партія Ле Пен – 8

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна