Ризький митрополит виявився агентом КДБ

 

У картотеці агентів КГБ Латвійської РСР, які Національний архів Латвії виклав у відкритий доступ, виявили картки з іменами двох нині високопоставлених священиків Російської православної церкви.

Відповідну знахідку зробив і опублікував у своєму “Твіттері” блогер Рустем Адагамов, передає “Обозреватель”.

Адагамов відшукав картку агента на псевдо “Читатель”, завербованого в 1982 році. Справжнє прізвище особи — Олександр Іванович Кудряшов, який нині є митрополитом Ризьким і всієї Латвії Олександром.

Також блогер виклав документ про агента КГБ “Анатолія” — нині працівника відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату, доктора теології, протоієрея Миролюбова. Агента “Анатолія” спецслужби СРСР завербували в 1981 році.

Як повідомляє Kompromat.lv, саме своєму куратору митрополит Олександр доручив керувати реституційною власністю. Колишній уповноважений у справах релігій при Раді Міністрів, екс-підполковник КГБ Олександр Іщенко для цієї мети створив дві комерційні організації.

“У 1996 році Олександр Кудряшов від імені Синоду видав організації Олександра Іщенка довіреність №98, в якій уповноважив керувати і отримувати дохід з житлових будинків з господарськими будівлями, що розташовані за адресою: Рига, вул. Пілс, 14, і Маза Пілс, 11, що належать Латвійській Православній церкві”, — йдеться у повідомленні.

Зі свого боку РПЦ відмовилася коментувати дані про службу митрополита Ризького в КГБ.

“Ми це не коментуємо”, — заявив радіостанції “Говорить Москва” заступник голови Синодального відділу Московського патріархату із взаємин церкви з суспільством Вахтанг Кипшидзе.

Всього в агентурній картотеці 10 тис. 612 карток в алфавітному порядку.

Крім іншого, в ній знайшлися картки на ім’я колишнього капітана збірної СРСР з баскетболу Валдіса Валтерса, колишнього мера Даугавпілса Ріхарда Ейгімса, художника Майї Табака і в минулому найбагатшої людини Латвії Олександра Лавента.

Національний архів Латвії виклав у мережу документи КДБ на підставі поправок до так званого закону про КДБ, які передбачають публікацію архівів радянської спецслужби.

На офіційному сайті вказується, що картотека, яка публікується в цьому місяці, надає дуже обмежені аналітичні можливості без оперативних справ та інших матеріалів, які планується оприлюднити в травні наступного року.

Тільки ці матеріали зможуть дати відповідь на питання про ступінь реального співробітництва ймовірних агентів з радянською спецслужбою.

Читайте також:
“РПЦ московського патріархату в Україні”: Путін промовився про вплив Кремля на УПЦ МП

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна