У “рейтингу віри” українців Святий Миколай значно випередив Діда Мороза

 

У Святого Миколая вірять понад 40% українців, і ця віра за останні роки зросла.

Відповідні дані оприлюднила соціологічна група “Рейтинг” за результатами опитування двох тисяч громадян з 16 по 25 листопада 2018 року.

За результатами дослідження, зараз 43% опитаних українців вірять у Святого Миколая.
У 2016 році тих, хто вірить у його існування, було менше, 37%.

Майже 70% всіх опитаних дарують подарунки рідним і близьким на День Святого Миколая, 30% – не дарують подарунки на 19 грудня.

Таку традицію мають не тільки ті, хто вірить в існування Чудотворця, а й ті, хто давно перестав у нього вірити.

Найбільше прихильників традиції дарувати подарунки на День Святого Миколая – на Заході (більше 80%). У Центрі і на Півдні таких дві третини опитаних, на Сході – половина. Більшою мірою підтримують дану традицію жителі сіл, молодь та більш забезпечені люди.

А ось у Діда Мороза вірить уже менше українців – тепер лише чверть населення. Майже 70% опитаних сказали, що віри в його існування не мають.

При цьому відносна більшість громадян заявили, що їхні улюблені свята – Новий рік і Різдво – 40%. І лише 7% сказали, що більше люблять День Святого Миколая. Ще 3% переважно люблять Старий Новий рік. 3% не люблять жодне свято із перерахованих.

“На Півдні, Сході та в Центрі більше люблять Новий рік, на Заході – навпаки, найулюбленішим святом є Різдво. Більша прихильність до Нового року – серед чоловіків, мешканців міст, молодших та забезпеченіших опитаних. Відповідно, Різдво більше люблять в селах, старші опитані й жінки”, – ідеться в повідомленні “Рейтингу”.

Група “Рейтинг” проводила опитування особисто серед людей, яким вже є 18 років і старших. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіоном і типом населення. Помилка репрезентативності дослідження становить не більше 2,2%.

Читайте також:
Танковий Миколай.
Замкомбата батальйону “Звіробій” возить подарунки дітям загиблих побратимів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна