Збірну України із греко-римської боротьби очолив громадянин Росії

оновлено

Срібний призер Олімпійських ігор в Ріо-де-Жанейро-2016 Жан Беленюк прокоментував рішення міністра молоді та спорту України Ігоря Жданова призначити наставником збірної України з греко-римської боротьби росіянина Сергія Андрєєва.

Про це спортсмен написав на своїй сторінці у Facebook.

Беленюк вважає нелогічними дії Жданова стосовно призначень тренерів упродовж декількох років. Борець пригадав, що колишній наставник збірної Артур Дзігасов у 2017 році не здобув як тренер жодної медалі на головних турнірах сезону, але залишився тренувати.

Цьогоріч під керівництвом Дзігасова українська збірна вже завоювала дві медалі на чемпіонаті світу, однак його було звільнено.

Також Беленюку не сподобався той факт, що ні федерація (асоціація) ні міністерство не поцікавилось думкою спортсменів збірної.

“Я особисто вважаю, що це категорично неправильний підхід! Нічого не маю проти Сергія Андрєєва. Я взагалі його бачив всього декілька разів за життя і толком з людиною не знайомий, але така радикальна зміна результативного тренерського штабу за півтора роки до Олімпіади в Токіо — це занадто ризиковане рішення, яке мене особисто дуже схвилювало”, — написав Беленюк.

Як відомо, 3-4 грудня в Міністерстві молоді і спорту України експертна комісія на конкурсній основі заслуховувала претендентів на посади тренерів національних збірних з вільної і греко-римської боротьби.

На посаду наставника збірної із греко-римської боротьби претендували четверо спеціалістів — Артур Дзігасов (очільник команди упродовж шести останніх років), колишній призер чемпіонатів світу та Європи Дмитро Тимченко, досвідчений тренер Віктор Лозовий і майстер спорту міжнародного класу Сергій Андрєєв.

За підсумками слухання експерти вирішили залишити на посаді Артура Дзігасова. Саме за нього проголосувала більшість (11 із 16).

Як повідомляють ЗМІ, тренувати збірну з вільної боротьби спершу прагнули три спеціалісти. Проте один з них, Руслан Савлохов, який очолював команду останніх 16 років, вирішив зняти кандидатуру на користь одного зі своїх колишніх підопічних, п’ятиразового чемпіона Європи Олександра Захарука (із 2018 року він обіймав посаду старшого тренера збірної).

Крім того, тренувати національну команду збирався бронзовий призер чемпіонату світу 1982 року Григорій Данько.

За результатами таємного голосування переможцем став Захарук.

Для затвердження Дзігасова і Захарука залишалася формальність — підпис міністра спорту Ігоря Жданова.

Однак під тиском новообраного президента Асоціації спортивної боротьби України Олега Кравченка, очільник профільного міністерства вперше з часів незалежності не погодився із рішенням Комісії із конкурсного відбору.

Ігор Жданов прислухався до очільника АСБУ, проігнорував висновок експертної комісії, одноосібно постановив: збірні України з вільної і греко-римської боротьби очолять Григорій Данько та Сергій Андрєєв.

Віце-президент Асоціації боротьби України Норік Геворкян вважає призначення громадянина Росії Андрєєва очільником збірної України з греко-римської боротьби дивним.

За його словами, після скандальних подій у міністерстві Олег Кравченко подав заяву на відставку.

“У мене на руках — оригінал заяви Олега Миколайовича про відставку. Датована ця заява 6 грудня, тобто відразу після скандальних подій у міністерстві. Така позиція мене дивує подвійно, адже, скажімо, на посаду тренера збірної з греко-римської боротьби він висунув свого бізнес-партнера Сергія Андрєєва, який впродовж останніх 27 років до боротьби не був причетним взагалі”, — зауважує Геворкян.

ФОТО: www.ua-football.com

“До того ж, ми отримали інформацію, що після анексії Кримського півострова Росією пан Андрєєв отримав російський паспорт. Звісно, я не беруся судити, що то від нелюбові до нашої держави, адже можна не мати українського паспорта і любити Україну більше, ніж окремі місцеві патріоти”, — сказав віце-президент Асоціації боротьби України.

Читайте також:
Українська шахістка Марія Музичук взяла бронзу чемпіонату світу в РФ, програвши екс-львів’янці

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.