Українська шахістка Марія Музичук взяла бронзу чемпіонату світу в РФ, програвши екс-львів’янці

 

Українська шахістка Марія Музичук отримала бронзову медаль на чемпіонаті світу-2018 серед жінок, що проходить у російському Ханти-Мансійську.

Представниця Львівщини поступилася у півфіналі Катерині Лагно, яка змінила українське громадянство на російське влітку 2014 року.

Дві класичні партії цього протистояння завершилися внічию, на тай-брейку перемогла росіянка.

У фіналі Лагно зіграє з чинною чемпіонкою світу – китаянкою Цзю Веньцзюнь, яка в іншому півфіналі перемогла росіянку Олександру Костенюк.

Усе півфіналістки, за винятком переможниці, вийшли в турнір претенденток 2019 року.

Фотографією з церемонії нагородження “бронзою” 17 листопада поділилася сестра Марії Музичук Анна, яка на ЧС-2018 поступилася в 1/4 фіналу Костенюк.

“Дуже пишаюся своєю сестрою Марією, яка щойно виграла бронзу на жіночому чемпіонаті світу. Це наша сьома медаль – разом ми здобули 4 золота, 1 срібло і 2 бронзи. Величезне спасибі всім нашим уболівальникам і людям, які допомогли нам досягти таких високих результатів”, – написала Анна у “Фейсбуці”.

На чемпіонаті світу за нокаут-системою в Ханти-Мансійську стартували 64 шахістки із 28 країн. Турнір завершиться 23 листопада. Загальний призовий фонд чемпіонату світу складає 450 тис. доларів.

Львів’янці Марії Музичук 26 років, вона була 15-ю чемпіонкою світу з шахів серед жінок (2015-2016).
У складі жіночої збірної України – чемпіонка світу 2013 року та чемпіонка Європи 2013 року, срібна призерка шахової олімпіади 2018 року, бронзова призерка шахових олімпіад 2012-го, 2014-го та 2016 років.

Катерина Лагно – також уродженка Львова. Під прапором України – дворазова чемпіонка Європи (2005, 2008).
Указ про прийняття Лагно в громадянство Російської Федерації був опублікований уже під час війни, 22 липня 2014 року. Уже в серпні вона увійшла до складу збірної Росії на 41-й шаховій олімпіаді в Тромсе, де стала переможницею жіночого командного турніру. Також Лагно брала “Золото” командного чемпіонату Європи 2015 року.

Читайте також:
“Шах у хіджабі”. Українка Анна Музичук стала віце-чемпіонкою світу з шахів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна