Top 30 under 30: троє переможців премії відмовилися від нагороди через спонсорство Пінчука

 

У Києві відбулася церемонія вручення нагороди Top 30 Under 30, яку заснувало англомовне видання Kyiv Post у 2016 році.

Цю відзнаку вручають молодим лідерам України, які мають значні досягнення у різних сферах життя і ще не досягли 30-річного віку, передає “Радіо Свобода”.

Цього року серед переможців молоді люди, що запроваджують зміни у сфері освіти, правозахисту, мистецтва, науки, соціального бізнесу, волонтерства, військової справи і громадської діяльності.

Однак троє номінантів відмовились приймати цю нагороду.

Засновники нагороди намагалися відзначити досягнення в якомога більшій кількості сфер, тому серед переможців чимало уже відомих українцям імен – співачка Олександра Зарицька (гурт KAZKA), спортсмени Жан Беленюк і Вікторія Марчук, учасниця “Ігор Нескорених” Майя МосквичАнастасія Дєєва, художниця Надія Кушнір (авторка інтернет-коміксу “Гусь”), юрист Олександр Леменов, керівник проекту “The Ukrainians” Тарас Прокопишин, громадський діяч Віталій Устименко та військовослужбовець Андрій Верхогляд.

Однак не всі переможці погодилися приймати цю нагороду, зокрема через те, що партнером відзнаки є Фонд Віктора Пінчука.

Владислав Грезєв і Віталій Устименко, які входять до оргкомітету громадського руху “Хто вбив Катю Гандзюк?”, попросили присутніх вшанували хвилиною мовчання пам’ять вбитої активістки Катерини Гандзюк.

Вони пов’язують Віктора Пінчука зі справою журналіста Георгія Гонгадзе, що, за їхніми словами, поклало початок безкарності нападів на журналістів та активістів в Україні.

“Наше суспільство дуже багато платить за зміни в Україні – п’ять років тому під час Євромайдану, зараз під час війни на сході України. Дуже важливо, не втратити цей шанс”, – сказав Грезєв та повідомив, що вони з Устименком відмовляються від нагороди.

“Сподіваємось, що наш вчинок покладе новий початок для змін у країні”, – додав Віталій Устименко.

Згодом до Грезєва та Устименка приєднався ще один номінант – Юрій Дідула з руху “Будуємо Україну разом”, який займається відбудовою зруйнованих міст на Донбасі. Причина відмови теж пов’язана із залученням Віктора Пінчука до нагороди Top 30 Under 30.

“Наші цінності з цінностями Віктора Пінчука не збігаються. Ми будуємо іншу Україну”, – пояснив своє рішення Дідула.

Після невеликої перерви церемонія нагородження продовжилась.

Читайте також:
Заяви Луценка у справі Гандзюк шкодять розслідуванню, – адвокат Закревська

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна