Франція розслідує причетність Росії до протестів “жовтих жилетів”

 

Французька влада проводить розслідування можливого втручання Росії у масові акції протесту “жовтих жилетів”, що охопили багато міст країни.

Про це заявив міністр закордонних справ країни Жан-Ів Ле Дріан, передає Bloomberg.

“Зараз ведеться розслідування і я не буду коментувати, поки слідство не зробило висновків”, — цитує агентство міністра. За його словами, за ситуацією стежать французькі спецслужби.

Як повідомляє Bloomberg, посилаючись на дані “Альянсу за захист демократії” — підрозділи Фонду Маршалла, який веде моніторинг проросійських акаунтів у соцмережах, близько 600 прокремлівських сторінок у Twitter активізувалися на тлі масштабних протестів у Франції.

Одним із топових хештегів для них став #giletsjaunes – французька назва протестного руху — так званих “жовтих жилетів”.

Акаунти в Twitter, які моніторив “Альянс”, зазвичай зосереджені на американських чи британських новинах.  “Протести у Франції стали для них однією з головних тем”, – зазначає медіа-аналітик “Альянсу” Брет Шафер.

За його словами, це “дуже сильний показник того, що існує інтерес у перебільшенні конфлікту”, для аудиторії за межами Франції. Головна тема недавніх твітів полягає в тому, що французькі правоохоронні органи нібито готові збунтуватися.

Така теза, не підкріплена фактами, за словами Шафера, схожа на інші кампанії Кремля з дезінформації, які прагнули породити недовіру до західних урядів і показати, що ліберальні демократії перебувають у занепаді. Значну частину матеріалів, які передруковуються у Twitter, беруть з російських пропагандистських ресурсів, таких як Sputnik news, RT, Ruptly.

Як повідомляла “Новинарня“, акції протесту “жовтих жилетів” за участю сотень тисяч людей почалися у Франції в листопаді через плани уряду підвищити акцизи на пальне. Повсюдно відбуваються масові сутички з поліцією, погроми, застосування протестувальниками насильства та діями силовиків у відповідь – із тисячами затриманих і багатьма пораненими.

Після заворушень у Парижі на початку грудня подорожчання було скасоване, але протести продовжилися під загальними антиурядовими гаслами. Французька влада заявляє, що рух “жовтих жилетів” захоплений представниками радикальних угруповань.

8 грудня в Парижі були взяті затримані більше 420 осіб, які вдавалися до хуліганських дій. Поліція застосувала проти демонстрантів сльозогінний газ.

До слова, того ж дня під час акції протесту “жовтих жилетів” до неї приєдналися двоє французьких прихильників угруповання “ДНР” із символікою сепаратистського угруповання – Ксав’є Моро і Фабріс Сорлен.

На своїй сторінці “ВКонтакте” Моро опублікував фото, на якому він і Сорлен позують із прапором “ДНР” в центрі Парижа.

Як повідомляють “Новини Донбасу”, Фабріс Сорлен – лідер націоналістичної організації Dies Irae (“Судний день”), член ультраправої партії “Національний фронт” Марі Ле Пен, колишній керівник організації “Асоціація Франція – Європа – Росія”, цілями якої було зміцнення зв’язків між Європою та Росією для об’єднання “християнської цивілізації”, протистояння “підйому ісламу” та “американській гегемонії”.

Також Сорлен керівник аналітичного центру Katehon (“до складу наглядової ради якого входить, зокрема, відомий ідеолог “русского мира” Олександр Дугін, тобто структура перебуває під патронатом і фінансуванням російського ГРУ”, пише нардеп Дмитро Тимчук, координатор групи “Інформаційний спротив”).

ЗМІ також пов’язують Сорлена із членом Ради федерації РФ Андрієм Климовим.

Ксав’є Моро називає себе незалежним аналітиком і бізнесменом. Він заснував аналітичний центр Stratpol та часто дає коментарі російським ЗМІ. Також є автором книги “Україна. Чому Франція себе обманює”.

Відомо, що і Сорлен, і Моро відвідували підконтрольні угрупованням “ДНР” і “ЛНР” райони Донбасу.

Також Моро брав участь у відкритті так званого “представництва ДНР” у Марселі (Франція). Крім того, в якості “спостерігача” він відвідував псевдовибори керівництва “ДНР” 11 листопада.

Читайте також:
“Друзі сепарів” відкрили у Франції резервне “представництво ДНР”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна