“Лапи геть від України!” В мережі з’явилося відео протесту поляків на концерті хору Александрова

 

У п’ятницю, 7 грудня, польські активісти спробували влаштували демарш під час виступу ансамблю пісні і танцю російської армії імені Александрова в місті Бидгощ.

Відповідне відео опублікував польський сайт OKO.press.

На записі видно, як двоє чоловіків вибігли на сцену з плакатами після виступу козаків-танцюристів. На банерах було написано “Кремлівський рашизм, геть за Дон” та “Слава українцям, які воюють за вашу і нашу свободу”.

Зазначається, що імена активістів – Рафал Сушек (Rafał Suszek) і Міхал Войцещук (Michał Wojcieszczuk).

Один із них, вибігаючи на сцену, перекинув російський прапор, встановлений поруч із польським.

Активісти скандували польською: “Лапи геть від України!”

Жоден із російських хористів не аплодував, тоді як із залу почали гукати “Охорона!” та “Wypierdalać!” (груба лайка – “Вали звідси!”)

Охорона під оплески вивела протестувальників у службове приміщення, де вони продовжили демонструвати транспаранти і з’єднані прапори Польщі й України.

Концерт продовжився.

Коментуючи свій вчинок, Рафал Сушек, викладач на фізико-математичній кафедрі Варшавського університету, заявив: “Чи хтось би тут мав рацію, стверджуючи, що кремлівська гра є однією з основних проблем, настільки фундаментальних у нашій країні? А в нас кожен усе ще бігає навколо своєї… ступи.
Україна чує нас! Українці бачать нас! І вони знають, що ми не всі продали розум і гідність за дріб’язок… Є ще порох в порохівницях”.

Подія спричинила багато коментарів у соцмережах. Зокрема, журналіст та історик Вахтанг Кіпіані заявив про потребу впровадження європейських санкцій також щодо російських артистів з військового ансамблю Александрова.

“Європейські санкції – це не тільки про бізнес. У Польщі, а може і ще десь у ЄС, гастролює такий собі ансамбль пісні і танцю російської армії ім. Александрова. Ті, які виступали в Криму, в Сирії, в Абхазії. Артисти у формі армії-окупанта, з державними нагородами, зокрема за “Кримнаш”. Чи можна собі уявити концерти ансамблю пісні і танцю вермахту з залізними хрестами за заслуги на грудях? Ні. А росіянам все можна. Бо у них “велика культура”, яка “поза політикою”, – написав Кіпіані у “Фейсбуці”.

Читайте також:
“Порушення просторового орієнтування”.
У Росії назвали причини катастрофи Ту-154 з хором Александрова

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна