“Стоїмо пліч-о-пліч”: президент Литви у Києві пообіцяла й надалі допомагати Україні

 

Президенти Литви та України Даля Грібаускайте і Петро Порошенко наполягають на розширенні міжнародних санкцій проти Російської Федерації за агресію в акваторії Азовського моря.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

«Ми закликаємо наших міжнародних партнерів застосувати жорсткі санкції для припинення агресивних зазіхань Росії в Чорному та Азовському морях і забезпечити свободу навігації в регіоні», – наголосив Порошенко на спільній прес-конференції з президентом Литви в Києві 7 грудня.

«Ми запровадили свої національні санкції на знак протесту проти дій Російської Федерації в Керченській протоці», – відзначила Ґрібаускайте й додала, що ці санкції стосуються, зокрема і фізичних осіб, які тепер не зможуть займатися економічною та іншою діяльністю в Литві, «і таким чином вони будуть відповідальні за атаку» на українські кораблі.

Також у рамках візиту президента Литви до України було підписано угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Литовської Республіки про працевлаштування і співробітництво у сфері трудової міграції.

«Метою документа є забезпечення захисту соціальних прав громадян України, які перебувають у Литовській Республіці, і громадян Литовської Республіки, які перебувають в Україні, а також протидія нелегальній праці», – йдеться в заяві прес-служби президента України.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус також прокоментував підписання угоди, зазначивши, що Литва планує і надалі розширювати політичну і економічну співпрацю з Україною.

«Ми готові продовжувати допомагати Україні в процесі реформування. Є критично важливим зробити його незворотнім», – заявив голова литовського МЗС.

Крім того, Порошенко і Грібаускайте підписали дорожню карту розвитку стратегічного партнерства між Україною та Литвою протягом 2019-2020 років. Цей документ, згідно з повідомленням, визначатиме ключові напрями українсько-литовських відносин.

«У Дорожній карті викладені завдання співробітництва з питань міжнародної та регіональної безпеки, у сфері європейської та євроатлантичної інтеграції, в торговельно-економічній, енергетичній, транспортній галузях, а також у культурно-гуманітарній та соціальній сферах», – сказано в заяві.

Коментуючи візит до Києва, Грібаускайте вкотре висловила свою підтримку Україні.

«Литва твердо стоїть пліч-о-пліч зі сміливим українським народом – посилюючи свою стабільну підтримку в тому, щоб допомогти захиститися та протистояти агресії», – написала президент Литви у “Твіттері“.

Президент України окремо подякував за участь Литви у зміцненні обороноздатності України.

«Це не тільки військово-технічна співпраця, постачання Україні необхідних нам елементів зброї. Це і присутність литовських інструкторів на підготовці українського війська. Це і діяльності в складі Українсько-польсько-литовськоії бригади», – наголосив Порошенко.

«Ми наголошуємо на тому, що необхідне подальше розширення нашої співпраці у сфері безпеки та оборони. Будемо посилювати взаємодію з Литвою щодо реформування нашого оборонного сектору», – додав президент.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна