У День ЗСУ в “Новинарні” стартує проект “Нові генерали Українського війська”

 

“Зродились ми великої години…”

– чуємо нове аранжування гімну. “Ми” – це Збройні сили України, які були створені 27 років тому, 6 грудня 1991-го, але заново народилися в пожежах війни на Донбасі.

Нову якість української армії творять її нові командувачі, бойові генерали – зокрема ті, хто підвищився у званні із комбригів.

У суспільстві та інформаційному полі превалює думка про надмірну, навіть “найбільшу у світі” кількість генералів у Збройних силах України (у відсотковому відношенні до всієї чисельності). Та насправді це міф, який необхідно спростовувати.

У Збройних силах і Міноборони донедавна було 177 генеральських посад (із них зайняті не всі, деякі зайняті полковниками). Це число скорочується, адже триває “оцивільнення” МОУ.

На 250 тисяч особового складу ЗСУ генерали становлять максимум 0,07% чисельності. Це один із найменших показників для армій світу (для порівняння: в Росії — 0,09%, у Німеччині — 0,11%, у Великій Британії — 0,21%, в Італії — 0,25%, у США і Польщі — так само 0,07%).

Від початку війни на Сході у 2014 році в ЗСУ було присвоєно понад 85 генеральських звань.

Та головним аспектом даної теми є не кількісні, а якісні показники. Адже серед “нових генералів” української армії переважна більшість — це офіцери, які брали безпосередню участь в АТО та ООС.

За твердженням командування, основною вимогою до просування по службі в середовищі вищого офіцерського складу є саме наявність бойового досвіду у війні на Сході. Майже половина генералів — віком до 50 років.

Генеральські звання отримали щонайменше вісім офіцерів, які станом на 2014-2015 рр. були командирами бригад ЗСУ (Забродський, Грищенко, Мікац, Ніколюк, Павлюк, Содоль, Ковальчук, Шаптала).
Ще один – 39-річний Євген Мойсюк “Призер”, якого волонтери називають “Женя-Війна” – 5 грудня отримав погони генерал-майора, при тому що починав АТО на посаді командира батальйону.

Деякі бойові генерали — вчорашні полковники — стали командувачами родів військ, оперативних командувань, їх штабів тощо. Дехто з них ані дня не служив у Радянській армії. Деякі зазнали важких поранень, але повернулися в стрій, як Ігор Гордійчук.

Ці історії мають бути яскравою ілюстрацією картини модернізації ЗСУ та водночас прикладами для солдатів, сержантів, молодших офіцерів, які починають кар’єру в Збройних силах України.

Відтак у День Збройних сил “Новинарня” починає проект “Нові генерали Українського війська”.

Спростовуємо міф про “жирних генералів-дармоїдів” у ЗСУ. Показуємо натомість портрети позитивних, сучасних бойових “нових генералів”, історії їхнього ратного служіння.

Знайомтеся – “селф-мейд-мени” Збройних сил, з якими ми будемо перемагати.

Проект реалізується за підтримки Міністерства інформаційної політики в рамках популяризації Збройних сил України.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна