США висунути Росії ультиматум через невиконання ракетного договору

 

Держсекретар CША Майк Помпео заявив, що Вашингтон висунув Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (РМСД).

Як передає УНІАН, про це глава американської дипломатії повідомив журналістам за результатами зустрічі глав зовнішньополітичних відомств країн НАТО та міністрів закордонних справ України і Грузії у Брюсселі у вівторок, 4 грудня.

Помпео заявив, що Росія продемонструвала кричущу зневагу до положень Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Серед різних порушень, які РФ чинила впродовж багатьох років, держсекретар США вказав зокрема на розробку і випробування з середини 2000-х років нової ракетної системи РФ “Новатор 9М729”, яка дозволяє запускати крилаті ракети на надмірні відстані, заборонені договором.

“Незважаючи на порушення Росії, ми проявляли максимальну терплячість та зусилля у взаємодії з Росією для того, щоби переконати Росію виконувати положення договору. У щонайменше 30 випадках з 2013 року, аж до найвищого рівня керівництва, ми порушували питання нетримання Росією договору та наголошували, що нездатність повернутися до його дотримання матиме наслідки”, – наголосив Майк Помпео.

У зв’язку з цим він наголосив: Сполучені Штати дійшли висновку, що Росія суттєво порушує цей договір, і вирішили призупинити свої зобов’язання як засіб захисту у відповідь на дії РФ.

Цей крок “набуде чинності через 60 днів” у тому разі, якщо Москва не повернеться до повного дотримання цього договору, що можна буде підтвердити за допомогою перевірки.

Також Помпео додав, що США ідуть на ці кроки з декількох причин, зокрема тому, що “дії Росії серйозно підривають американську національну безпеку, а також наших союзників і партнерів”.

“Немає жодного сенсу для Сполучених Штатів залишатися у цьому договорі, який обмежує наші можливості відповідати на порушення Росії”, – наголосив Помпео.

Як повідомляла “Новинарня“, 20 жовтня президент Дональд Трамп заявив про намір США вийти з договору з Росією про ліквідацію ракет середньої та малої дальності. Він підкреслив, що Росія порушила умови цього договору.

Договір був укладений 1987 року та покликаний сприяти обороні США і їхніх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США та Росії зберігати, виробляти й випробовувати балістичні й крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 500 до 5500 км, а також їх випробування та розгортання.
За підсумками угоди СРСР знищив 1846 таких ракетних комплексів, США – 846.

У Євросоюзі вважають, що цей договір має важливе значення для європейської і глобальної безпеки, а тому пропонують США і РФ зберегти дію договору.
У ЄС зауважують, що договір РСМД сприяв завершенню “холодної війни” та гонки озброєнь і є “одним зі стрижнів архітектури системи європейської безпеки” після набрання чинності 30 років тому.

Читайте також:
США вводять нові санкції проти РФ – через ракети середньої і малої дальності

Болтон у Москві пояснив, чому США вийдуть із договору про ракети

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна