Без перемоги над Путіним не буде не лише демократії, а й України, – В’ятрович

 

Володимир В’ятрович
історик, голова Українського інституту національної пам’яті

(FB)

Так, війна – загроза демократії. Бо тягне за собою скорочення прав і свобод громадян, посилення влади.

Після війни потрібні зусилля обох сторін для відновлення балансу. Важче це дається владі, яка має переходити до самообмеження. Але сильні громадяни можуть допомогти їй легше позбутися цього тягаря і повернутися в передвоєнний стан.

Британці звільнили з посади прем’єра блискучого переможця нацистів Черчілля. Бо після війни він міг стати загрозою демократії. Але то після війни. Під час – страшнішою загрозою був Гітлер.

Порошенко, наділений надзвичайними повноваженнями, може стати загрозою для демократії в Україні. Якщо ми не будемо готові відстоювати її. Але свої зусилля на цьому зосередимо після перемоги над Путіним. Без неї не буде не лише демократії, але й України.

Головний ресурс, який потрібен для перемоги у війні – це не зброя і навіть не гроші, а довіра. Між громадянами країни, між політиками (навіть колишніми опонентами), довіра громадян до влади і влади до громадян, довіра світу до воюючої країни. Це той соціальний капітал, який неможливо позичити, тому тут не поможе жоден МВФ. Це той капітал, який дуже легко розтринькати під час паніки і дуже важко зібрати знову.

Саме взаємна довіра зробила можливою перемогу Майдану в 2014-му. Саме довіра, конвертована в матеріальні ресурси та відвагу добровольців, зробила можливим створення армії.

До сьогодні ми вже багато розтратили цього капіталу. Але можемо і мусимо накопичувати його знов та інвестувати в нашу перемогу.

Довіряймо один одному!

Читайте також:
Воєнний стан буде введено на два місяці, – Порошенко

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна