Лідери ЄС хвалили угоду про вихід Британії з Союзу

 

На позачерговому саміті в Брюсселі в неділю, 25 листопада, лідери держав Євросоюзу схвалили угоду про вихід Великої Британії з ЄС.

Про це повідомив президент Європейської ради Дональд Туск.

“27 держав-членів ЄС схвалили угоду про вихід та політичну декларацію щодо майбутніх відносин між ЄС і Великою Британією”, – написав Туск у “Твіттері” після менш ніж години дискусій лідерів.

Очікується, що цього ж дня після схвалення пакету документів про Brexit лідери країн ЄС зустрінуться з прем’єр-міністром Британії Терезою Мей, щоб проінформувати її про рішення.

Надалі угоду про Brexit мають схвалити Європарламент, парламенти всіх країн-членів ЄС, а також парламент Сполученого Королівства.

Однак немає гарантій, що документ буде схвалено Лондоном. Адже лейбористи, ліберал-демократи, шотландські націоналісти, північноірландські депутати і навіть чимало консерваторів налаштовані голосувати проти угоди, пише “Європравда”.

Лідери прийняли політичне рішення про схвалення угоди після 18 місяців переговорів між Лондоном та Брюсселем, під час яких сторонам доводилося вирішувати такі суттєві перешкоди, як кордон між Ірландією та Північною Ірландією, проблема Гібралтару тощо.

Тереза Мей перед недільним самітом звернулася до британців із закликом підтримати її угоду. Вона заявила, що це найкраща домовленість, яку тільки могла отримати Велика Британія.

Відповідно до минулих домовленостей, Британія – на підставі референдуму про “Брекзіт”, який відбувся в червні 2016 року, – повинна покинути Євросоюз 29 березня 2019 року.

Читайте також:
Прем’єр Британії дала депутатам вибір: моя угода, без угоди
або взагалі без Brexit

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна