Україна відзначає День гідності і свободи. Президент вшанував пам’ять Небесної сотні

 

Сьогодні, 21 листопада, Україна відзначає День гідності і свободи.

Рівно 14 років тому почалася Помаранчева революція, а 5 років тому, 21 листопада 2013 року, в цей же день на майдані Незалежності в Києві зібралися перші учасники Євромайдану, який переріс у Революцію гідності.

Зранку пам’ять загиблих учасників Революції гідності вшанувало керівництво держави.

Як повідомляє прес-служба президента, Петро Порошенко разом із дружиною Мариною встановили лампадки до Хреста на місці загибелі Героїв Небесної сотні.

У церемонії також взяли участь прем’єр-міністр Володимир Гройсман і голова Верховної Ради Андрій Парубій.

Порошенки-День-гідності-2 Порошенки-День-гідності-1
<
>

Із хвилини мовчання в пам’ять про Героїв Небесної сотні почалося засідання Кабінету Міністрів.

“Цього дня 5 років тому українці вийшли з мирним протестом на Майдан Незалежності в Києві, щоб відстояти свої цінності та свободу. Після того були важкі місяці протистоянь, жорстокі розгони та вбивства мирних громадян. Важкою ціною українці вистояли і перемогли! Світла пам’ять загиблим”, – написав у “Фейсбуці” глава уряду Гройсман.

Також хвилиною мовчання пам’ять загиблих вшанувала Верховна Рада.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов привітав українців з Днем гідності і свободи на сайті РНБО.

“Нинішній день – це день і радощів, і смутку. Революція Гідності, яка розпочалася з виходу молоді на Майдан Незалежності 21 листопада 2013 року, назавжди змінила українців. Ми вчергове довели, що здатні згуртуватися навколо великої мети – свободи і незалежності”, – наголосив секретар РНБО.

“Свобода варта того, щоб за неї боротися! І ми завжди пам’ятатимемо Героїв Небесної сотні, героїв-добровольців, які прямо з Майдану йшли на фронт і віддавали життя заради України, ставши справжнім взірцем для наступних поколінь”, – зазначив Турчинов, який після втечі з країни Віктора Януковича був обраний головою Верховної Ради і виконував обов’язки президента до інавгурації Петра Порошенка.

Згідно з програмою заходів до Дня гідності і свободи 21 листопада відбудеться також:

  • відкриття інформаційно-виставкового центру Музею Майдану та презентація виставки “Назустріч свободі!” в Будинку профспілок, майдан Незалежності, 2, Київ;
  • концертна програма та презентація фотовиставки Олександра Тимошенка – фотокореспондента, учасника Революції Гідності у колонній залі КМДА, вул. Хрещатик, 36 (з 14:00 до 17:00);
  • презентація книжки “Майдан від першої особи. Регіональний вимір (Львівська-Чернігівська області)” в Національному музеї літератури, вул. Богдана Хмельницького, 11 (15:30);
  • мистецька акція “Шлях гідності” за участю Державного академічного естрадно-симфонічного оркестру України, хорової капели “Думка” та солістів Національної опери України в Українському домі, вул. Хрещатик, 2 (17:30). Вхід вільний.

Дивіться також повну програму заходів до 5-ї річниці Революції гідності:
“Щеплення на віки”. Стала відома програма заходів до 5-річчя Майдану

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна