Повернення “диктаторських законів”: у Верховній Раді пропонують саджати у в’язницю за наклеп

 

Три народних депутати від “Блоку Петра Порошенка” пропонують запровадити кримінальну відповідальність за наклеп у засобах масової інформації та у мережі Інтернет.

Відповідний проект закону №9306 від 20 листопада про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо встановлення відповідальності за наклеп зареєстровано у парламенті у вівторок, 20 листопада.

“Одним з останніх випадків розповсюдження неправдивої інформації є випадок зі звинуваченнями, що лунають з боку деяких засобів масової інформації на адресу народного депутата України щодо причетності до вчинення особливо тяжкого злочину (напад на громадську активістку К. Гандзюк)”, — ідеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Серед його авторів — народні депутати Микола Паламарчук, Артур Палатний і Олег Велікін, усі із БПП.

До ККУ пропонують внести статтю про наклеп, якою передбачається за умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію карати “штрафом в розмірі від 200 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року, чи обмеженням волі до двох років”.

Якщо наклеп поєднаний з обвинуваченням у вчиненні тяжкого чи особливо тяжкого злочину, тоді пропонують карати “обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого”.

Законопроект направлено на розгляд комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Автори законопроекту заявляють, що кримінальна відповідальність за наклеп передбачена в низці країн, і зокрема у США, Франції, Німеччині, Італії та інших країнах.

Як відомо, 16 січня 2014 року у Верховній Раді народні депутати з фракцій Партії регіонів і КПУ шляхом підняття рук, без обговорення прийняли 11 законів і одну постанову.

Ці документи отримали назву “диктаторські закони”.

Зокрема, Верховна Рада прийняла закон депутатів-регіоналів Вадима Колесніченка і Володимира Олійника ”Про внесення змін до Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян”, який встановлював кримінальну відповідальність за наклеп, а також містив цілу низку інших норм, що обмежують права і свободи громадян.

Цей закон передбачав за поширення недостовірних відомостей, що ганьблять честь і гідність особи, штраф у розмірі до 850 гривень.

За наклеп, який прозвучав у засобах масової інформації або в мережі Інтернет, передбачався штраф у розмірі до 5100 гривень, або громадські роботи до 240 годин, або виправні роботи до 1 року. За наклеп зі звинуваченням у вчиненні тяжкого злочину можна було отримати виправні роботи або обмеження волі на строк до 2 років.

Ухвалення в ручному режимі “диктаторських законів” під час Революції гідності значно посилило хвилю обурення в суспільстві.

Вже 28 січня Веховна Рада скасувала 9 з 11 диктаторських “законів 16 січня”.

Серед скасованих документів — був і закон про кримінальну відповідальність за наклеп.

Читайте також:
Через стару “беркутівську” справу Колесніченка відсторонюють від посад двох нових поліцейських

Екс-регіонал-втікач Олійник заявив, що фінансує намет на протесті під Верховною Радою

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна