Монах із Почаївської лаври намагався підкупити депутата для “правильного голосування”

 

Монах Почаївської лаври УМП (МП) намагався підкупити місцевого депутата, пропонуючи за “правильне голосування” на сесії міськради 500 євро.

Відеопідтвердження цього оприлюднили почаївські депутати й активісти, передає “Прямий”.

Депутати місцевих рад Тернопільщини планують звернутись з цим відео до МВС та СБУ.

“З допомогою депутатів міської ради до нас потрапило відео, яке доводить корупційні дії Почаївської лаври, зокрема їхнього керівництва і ми мусимо напрацювати заяву для правоохоронних органів для того, щоби вони втрутились в ситуацію і розслідували незаконні дії лаври і незаконні дії її представників щодо здійснення “підприємницької діяльності”, — повідомив депутат Тернопільської обласної ради Василь Габор.

“В нашому розпорядженні з’явилось відео, якість якого досить погана, але дуже чіткий і хороший звук. Цей відеозапис демонструє те, що начальники Почаївської лаври — монахи, намагаються вирішити питання шляхом підкупу депутатів Почаївської міської ради. Одразу хочу запевнити, що відео є автентичним, публічно я є першоджерелом. Єдине, що змінений голос депутата. Людина побажала залишитись анонімною”, — сказав депутат Почаївської міської ради Тарас Паляниця.

За його словами, на мобільний телефон певного депутата надійшов дзвінок із проханням зустрітися і “обговорити певні питання”.

На зустріч прийшов монах Никодим і підтвердив, що телефонував саме він. Далі запропонував одному депутатові 500 євро за “правильне голосування” щодо земельних ділянок. Розгляд цього питання начебто мав відбутися на сесії міської ради 20 листопада.

До слова, ще у 2015 році Почаївська лавра звернулась до міської ради з проханням передати їй у власність три земельні ділянки площею 2,5 гектари, зокрема біля будівлі семінарії і лаври.

Депутати попереднього скликання відмовили у проханні і відклали розгляд питання на час бойових дій на Донбасі.

До нинішнього депутатського складу представники лаври із цим проханням зверталися уже тричі. Але обранці відмовляли у розгляді питання.

Відповідно, Почаївська лавра звернулась із позовом до Тернопільського адміністративного окружного суду з клопотанням зобов’язати Почаївську міськраду надати їй у постійне користування три ділянки. Суд відмовив у задоволенні позову, і лавра оскаржила рішення у Львівському апеляційному адміністративному суді, який 27 вересня 2018  року задовольнив позов частково: скасував усі попередні рішення Почаївської міської ради і зобов’язав міськраду знову розглянути рішення про передачу у постійне користування лаврі трьох ділянок.

Як повідомив “Радіо Свобода” мер Почаєва Василь Бойко, у порядку денному Почаївської міської ради 20 листопада не було заплановано питання про передачу трьох земельних ділянок лаврі УПЦ (МП).

“Я чітко відстоюю державні інтереси щодо лаври. До завершення бойових дій на Донбасі ми це питання не розглядатимемо, таким було рішення міськради. Суд ухвалив рішення, щоби ми ще раз питання про земельні ділянки розглянули на сесії, але він не постановив, щоби ми це зареєстрували. Це рішення – справа суду”, — зазначив Бойко.

На сьогодні слідче управління Національної поліції в Тернопільській області розслідує кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення за фактом “зловживання повноваженнями особою, яка надає публічні послуги, що спричинило тяжкі наслідки”.

Процесуальне керівництво здійснює прокуратура області.

Читайте також:
“Лавра наша”. Депутат зі “Свободи” оприлюднив радикальний план дій у відповідь на “папську змову”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.