“Лавра наша”. Депутат зі “Свободи” оприлюднив радикальний план дій у відповідь на “папську змову”

 

Відповіддю України на спільну заяву, підписану в Гавані патріархом Московським Кирилом та Папою Римським Франциском, має бути скоріше створення Єдиної помісної православної церкви, повернення їй Лаври, перереєстрація УПЦ МП як філії Російської церкви та усунення її від впливу на державні, комунальні, освітні заклади.
Таку думку висловив один із лідерів ВО “Свобода” Юрій Сиротюк – керівник фракції “Свободи” в Київській міськраді, народний депутат України VII скликання.

Юрій Сиротюк

Юрій Сиротюк

Зустріч двох ієрархів у Гавані Сиротюк розцінює як “неприємну антиукраїнську акцію“, “чи, точніше, таку, що не розглядає Україну як суб’єкт, а виключно як поле для гри й експансії”. Про це він написав на своїй сторінці в соціальній мережі.

Говорячи про кроки, які має зробити Україна, Сиротюк зазначив: “Перше – пришвидшеними темпами інстутиціоналізувати створення Єдиної Помісної Православної церкви з центром у Києві на базі УПЦ (КП)”.

“Нині хорошим міжнародним соратником у цьому плані має стати Туречина і її вплив на Вселенського Патріарха”, – вважає політик.

“Українська держава повинна задекларувати, що з моменту проголошення Єдиної Помісної Церкви з центром у Києві усі національні святині (Лаври, Софія Київська) перейдуть в її розпорядження, а згодом і у власність.
До того часу на території Лавр мають бути створені міжрелігійні центри, де кожна традиційна конфесія зможе вільно відбувати свої обряди та матиме безперешкодний доступ до всіх святинь”, – пише Юрій Сиротюк.

Читайте також:
Київрада не стала передавати Лавру Київському патріархату

За словами очільника “Свободи” в столичній раді, “Мін’юст зобов’язаний перереєструвати УПЦ (Московського патріархату) у Російську православну церкву в Україні та заборонити її доступ до силових структур, освітніх, державних та комунальних закладів. Усе майно РПЦ в Україні повинно на загальних умовах обкладатися податками”.

Надалі, на думку Сиротюка, “в Україні варто розпочати подолання процесу розколу між православними, що підпорядковуються Києву, та тими, що підпорядковуються Риму”.
Тобто представник “Свободи” в даному контексті має на увазі греко-католиків, вважаючи їх не католиками східного обряду, а “православними в підпорядкуванні Ватикану”.

“Нині церковне питання, як і мовне, стає питанням – бути чи не бути Українській нації та Державності, – заявляє політик-націоналіст. – З розумінням, що ні Рим, ні Брюссель, ні Вашингтон, а українська Нація вирішуватиме питання збереження ідентичності нації та суб’єктності держави”.

Читайте також:
Глава УГКЦ Святослав: греко-католики почуваються зрадженими Ватиканом
після декларації в Гавані

Речник УПЦ КП про Гаванську декларацію: загалом – позитивне явище

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна