У Києві радикали з кулаками зірвали “Транс-марш”. Посол Канади апелює до поліції

 

У Києві праворадикали завадили проведенню акції “Транс-марш 2018”, присвяченої Дню пам’яті трансгендерних людей.
Про це в соцмережах повідомили обидві сторони протистояння.

Так, ще до початку “маршу” учасникам радили не йти до точки збору через парк імені Шевченка, оскільки там відбуваються контракції. Відтак організатори – зокрема ГО “Інсайт” – вирішили зібрати своїх прибічників біля станції метро “Університет”.

Біля метро та в самому павільйоні були присутні поліцейські. Але на підходах до станції виникли сутички, в яких постраждали кілька учасників “Транс-маршу”. Як-то журналіст Майкл Колборн – його вдарили в обличчя. За словами канадця, радикали дісталося також двом дівчатам.


Тим часом поліція Києва повідомила, що попередила провокацію біля станції метро “Університет”.

“Саме біля входу у підземку збиралися учасники акції, які, відповідно до заявки, своїм заходом хотіли привернути увагу суспільства до проблем трансгендерних людей. Натомість представники інших організацій, які проводили захід у Парку імені Тараса Шевченка, намагалися влаштувати провокацію, прибувши до станції метро. Поліцейські, аби не допустити конфліктів, розділили учасників. У цей час невідомий чоловік застосував газовий балончик, у результаті чого двом людям знадобилася медична допомога”, – йдеться у повідомленні.

Із заявою щодо інциденту виступив посол Канади в Україні Роман Ващук, який ретвітнув інформацію про побиття Колборна на акції.
За його словами, кримінальні й ненависницькі ультраправі радикали заслуговують на ефективну реакцію поліції України, яка вже доводила свою спроможність до таких дій на попередніх ЛГБТ-акціях.

“Вони повинні знову взяти на себе зобов’язання щодо захисту засобів масової інформації та прав людини для всіх”, – заявив Ващук у соцмережі.

Поліція Києва за фактом нападу на іноземця порушила кримінальну справу про хуліганство.

“Подія сталася сьогодні поблизу Володимирського собору: о 12:45 на лінію 102 надійшло повідомлення про побиття іноземця.
Під час спілкування із правоохоронцями іноземець розповів, що проводив фотозйомку, коли у нього виник словесний конфлікт із двома чоловіками. У результаті один із них вдарив потерпілого в обличчя, а інший – застосував газовий балончик. Після цього нападники втекли. Їх фото зі спини іноземець передав поліцейським. Тривають пошуки правопорушників”, – зазначили в поліції.

“Подія зареєстрована у Журналі єдиного обліку заяв і повідомлень Шевченківського управління поліції. Кримінальне провадження розпочате за ч. 2 ст. 296 (Хуліганство) Кримінального кодексу України. За вчинення такого правопорушення передбачено до чотирьох років позбавлення волі”, – ідеться в повідомленні ГУ НП столиці.

Як повідомляє УНІАН, контракцію проти маршу влаштували організації “Братство”, “Катехон”, “Традиція і порядок” та “Сестринство святої Ольги”.

Свій погляд на акцію з боку ультраправих висловив Андрій Медведько:

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна