Як пройшов “Марш рівності” в Києві. ФОТО, ВІДЕО

 

У неділю, 17 червня, в Києві проводиться “Марш рівності “Київ прайд”, учасники якого виступають за права ЛГБТ (секс-меншин).

Як передає “Новинарня“, о 9:30 колони учасників параду ще формуються на вулиці Володимирській, від Будинку вчителя до кварталу Національної опери.

Цей відрізок вулиці поліція закрила високою дротяною огорожею, пропуск всередину здійснюється через металодетектори та особисту перевірку.
По периметру вишикувані шеренги нацгвардійців та поліцейських в обладунках, із собаками тощо.

* * *

Громадський активіст Олександр Рудоманов, який веде стрім з акції, повідомив, що близько пів на сьому ранку в цьому ж районі було затримано близько 58 противників “Київ прайду”, яких доставили до Шевченківського відділу поліції.

Організація “С14” заявила, що правоохоронці жорстоко розігнали мітинг націоналістів та релігійних активістів проти ЛГБТ-параду.

Як зазначено на сторінці “C14” у Facebook, мітинг був мирним та санкціонованим.

“Активісти ночували ще з учорашнього дня, щоб висловити свій протест. На ранок їх оточили і почали бити палицями та заливати сльозогінним газом. Близько 20 затриманих, багато травмованих”, – сказано у повідомленні.

Після цього активісти почали збір біля Володимирського собору.

Пізніше у “C14” повідомили про ще одну сутичку з силовиками: “Біля Оперного театру поліція знову жорстко розігнала громадян, які прийшли забрати свої втрачені речі. Про це їм повідомив начальник громбезпеки, і тут же їх вдруге оточили і почали силове затримання”.

Організація оприлюднила фото, на яких видно закривавлених хлопців після побиття.

“С14” заявляє, що у відділенні поліції – понад півсотні затриманих її прибічників.

Під Шевченківським ВП на вул. Герцена, 9 активісти заблокували дорогу з вимогою звільнити затриманих.

* * *

У Києві затримано вже 57 осіб, які хотіли перешкодити “Маршу рівності”. Як передає УНІАН о 9:36, про це повідомив начальник Головного управління Національної поліції у м. Києва Андрій Крищенко.

Він зазначив, що о 6-й ранку до 200 активістів перекрили вулицю Володимирську з метою не допустити проведення маршу. “Тому поліцією було прийняте рішення розблокувати вулицю і вивести за периметр, який охороняється”, – сказав він.

Крищенко зауважив, що поліцейським з боку активістів чинився спротив: “Сльозогінний газ був, взрив-пакети. Всіх вивели, а 28 – затримали”.

Згодом він уточнив, що станом на 9-ту ранку є 57 затриманих.

За словами Крищенка, п’ять поліцейських постраждали від сльозогінного газу, а ще до 10 інших осіб звернулися до лікарів за допомогою.

* * *

Станції метро “Театральна”, “Площа Льва Товстого” і “Палац спорту” закриті з 06:00 17 червня у зв’язку з проведенням в центрі столиці “Маршу рівності”.
Про це повідомила прес-служба Київського метрополітену.

* * *

Близько 10-ї години колона “прайду” рушила по Володимирській – із прапорами, плакатами та скандуваннями, під музику з динаміків. У колоні багато іноземців, є банери міжнародних організацій.

Одразу біля Червоного корпусу університету відбулася невелика сутичка та затримання супротивика акції. Спротив було припинено.

На стрімі “Радіо Свобода” видно, що в колоні рухаються кілька машин із тематичними платформами, на яких їдуть яскраво вдягнені особи, зокрема “травесті-діви”, як їх назвала кореспондентка.

На одній із платформ була співачка Зіанджа – колишній Борис Апрель.

Рух одного з таких авто намагався зупинити чоловік із невеликим плакатом. Його вивела з дороги поліція.

Подібні інциденти по ходу колони траплялися ще кілька разів.

Фото: ФБ Ірина Ромалійська

В акції взяли участь кілька депутатів та політиків з-за кордону.

Сергій Лещенко на “Марші рівності 2018”. Фото з ФБ

Журналістка Ірина Ромалійська: “У перших рядах я побачила двох народних депутатів України – Сергій Лещенко і Світлана Заліщук, депутата Київради (і учасника АТО, до речі) Юрій Дідовець. Весь марш пройшла в першому ряду німецький політик і режисер Ребекка Хармс. Були представники дипмісій. Заліщук розповіла, що є посли Канади, Німеччини, Норвегії, Швеції, Данії, представники американського посольства, держсекретар МЗС Німеччини“.

Фото: ФБ Ірина Ромалійська

Близько 10:25 колона підійшла до площі Льва Толстого.

Учасники акції подякували поліції скандуванням “Дякуємо!” та почали розходитись із дотриманням безпеки.

* * *

Як заявила в коментарі ЗМІ директор “Київ прайду” Руслана Панухник, захід був масовішим за торішній і зібрав приблизно 5-6 тисяч учасників.

За словами Панухник, евакуація демонстрантів відбувається на метро й автобусах.

Вона порадила учасникам маршу цього дня і ввечері не виходити надвір, щоб не стати жертвами “сафарі праворадикалів”.

* * *

Допис лідера “С14” Євгена Карася з поясненням, чому вони проти “Маршу рівності”:

* * *

Праворадикальна організація “Карпатська Січ” заявила про те, що одному з її “бійців” під час ранкових сутичок і затримань зламали ногу.

На своїй ФБ-сторінці “КС” поширила відповідні фото та пригрозила, що поліції “доведеться за це відповідати”:

* * *
Коментар поліції:

На брифінгу в парку Шевченка голова Нацполіції Сергій Князєв заявив, що під час самого “Маршу рівності” поліція нікого не затримувала.

«Не було затриманих і не було ніяких грубих порушень громадського порядку взагалі”, – зазначив Князєв.

За словами заступника голови НП України – керівника поліції Києва Андрія Крищенка, під час сутичок, які відбулися перед початком Маршу рівності, до поліції було доставлено загалом 57 осіб. Наразі більшу частину з них відпущено.

“Майже більша частина звільнена. Складені адміністративні матеріали. В районні управління викликали лікарів надавали допомогу кому це було потрібно і усім забезпечили правову допомогу. Ще декілька осіб залишаються. Їх дії будуть розглядатися в контексті ст. 345 КК України”, – розповів керівник столичної поліції.

Він додав, що з урахуванням того, що проти поліції були заздалегідь заготовлені і сльозогінний газ, і зрив пакети, такі дії поліцейських були “цілком обґрунтованими”.

* * *

Натомість Євген Карась заявив, що “багато медіа перекрутили події, які сталися зранку”.

Активісти не нападали на поліцію і не блокували рух, оскільки рух на дорогах був перекритий ще з ночі самою поліцією. Всі вулиці в центрі були непрохідні.
Просто поліція побила і заарештувала близько 50 чоловік, які зібралися на акцію протесту проти гей-параду. Активісти не робили ніяких порушень і радикальних дій. Це все можна на власні очі побачити на відео з місця подій”, – написав він, поширивши в ФБ відео:


“Марш рівності” призначено на 9:00 17 червня біля Національної опери в Києві.

Це завершальна акція міжнародного форуму “Київ прайд-2018”, який відбувається щороку із 2012-го.

Національна поліція та Нацгвардія ще з вечора 16 червня перекрили центр Києва, де планується акція, і пропускали жителів довколишніх кварталів тільки за паспортом, що викликало протести городян.
Із 23:00 – нібито через мінування – було закрито центральні станції метро.

Увечері на Майдані Незалежності відбувалося “молитовне стояння” проти “Маршу рівності” кількох десятків християн різних конфесій.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова закликала всіх “агресивно налаштованих громадян” толерантно поставитися до акції.

18 червня 2017 року “Київ прайд” також проходив під масовою охороною поліції. Тоді вже після завершення маршу сталися сутички, зокрема між противниками ЛГБТ-спільноти та правоохоронцями.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.