У Росії висміяли Ілона Маска за “відсталі” технології

 

Росія будує ракету з ядерним двигуном, яку можна буде використати для космічних місій на Марс і за його межами.

Про це заявив голова “Дослідного центру імені М. В. Келдиша” Володимир Кошлаков.

За його словами, ракета зможе приземлитися на Марсі, а потім знову вилетіти в космос вже через 48 годин, пише Newsweek.

Кошлаков, який спеціалізується на теплопередачі і математичному моделюванні, каже, що російські вчені працювали над ракетою з ядерним двигуном з 2009 року.  Мовляв, у ній використовується “унікальна” система тяги, яка до цього часу була лише фантастикою.

“Місія на Марс можлива у дуже недалекому майбутньому. Але це не самоціль. Наші двигуни можуть стати основою для цілої низки космічних місій, які зараз здаються науковою фантастикою”, — сказав російський вчений, додавши, що чіткого графіка готовності неймовірної ракети немає.

“Багаторазове використання — це пріоритет. Ми повинні розробити двигуни, які не будуть потребувати налаштування чи ремонту частіше, ніж раз на десять польотів. Також через 48 годин приземлення з космосу ракета повинна бути готовою до нового польоту. Це те, чого потребує ринок”, — пояснив Кошлаков.

За його словами, ядерні ракети зможуть доставляти астронавтів в потрібні точки швидше, ніж будь-який інший космічний апарат з тих, які зараз в розробці. Нові дослідження на мишах показали, що тривалі космічні подорожі будуть мати серйозні наслідки для здоров’я.

І тому вчені говорять про те, щоб відкласти міжпланетні польоти людей. Кошлаков же каже, що системи, які російські вчені розробляють зараз, “особливо перспективні у міжорбітальних і міжпланетних польотах”.

Адже, як стверджує він, ядерна ракета може долетіти до Місяця за кілька днів, а до Марсу – за сім чи вісім місяців.

“Джерелом енергії в ракеті став ядерний реактор, який нагріває робочу рідину. Нагріта рідина потрапляє в турбіну. Крутячи турбіну ми генеруємо електричний струм, який потрібний для роботи космічного корабля в цілому і електрично-плазматичних двигунів зокрема. Тяговий електроплазмовий двигун – рушійна сила космічного корабля як транспортної системи”, — пояснив Кошлаков роботу російського винаходу.

При цьому, він назвав США головним російським конкурентом. А винахідника і бізнесмена Ілона Маска він розкритикував за використання “застарілих технології”, яким не місце в майбутньому космічних подорожей.

“Маск створив свою ракету на основі старих, давно розроблений і використаних двигунів. Він діяв як підприємець: взяв готове, випробував рішення і успішно його застосував”, — сказав Кошлаков.

Читайте також:
Ілона Маска відсторонили на три роки від керівництва компанією Tesla

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.