Майже дві третини українців вважають Росію агресором, — опитування

 

Майже дві третини опитаних громадян України (63%) вважають Російську Федерацію країною-агресором відносно України.

Про це свідчать результати спільного соціологічного дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, Українським центром економічних та політичних досліджень ім. О.Разумкова та Соціологічною групою “Рейтинг”, передає УНІАН.

“Ми задавали питання: “Чи вважають Росію країною-агресором відносно України?”. Переважна більшість — 63%, майже дві третини опитаних — вважають, 22% — не вважають, 15% — вагаються із відповіддю”, — сказав Андрій Биченко, директор Соціологічної служби центру Разумкова.

За його словами, у регіональному розрізі вважає Росію країною-агресором переважна більшість респондентів на заході і в центрі України. “На сході приблизно порівну вважають і не вважають, і на півдні трохи більше не вважають Росію агресором, ніж вважають”, — розповів Биченко.

Як зазначають експерти, якби сьогодні проводився референдум щодо вступу України до ЄС, то половина (50% ) проголосувала би за вступ, а майже третина (30%) проти вступу.

Водночас вступ до НАТО має дещо більше прихильників (40%), ніж противників (36%). Прозахідний вектор має вищий рівень підтримки серед жителів центрально-західних регіонів, більш молодших та заможніших респондентів. За останні два роки рівень підтримки вступу України як до ЄС, так і до НАТО дещо знизився.

Також соціологи зазначають, що за останній місяць зріс рівень підтримки мирних шляхів вирішення проблем на Донбасі.

Так, 31% опитаних висловлюються за припинення військових дій на Донбасі та визнання цих територій тимчасово окупованими, 27% – за надання цим територіям федеративного статусу в складі України. Лише 8% підтримують відділення цих територій від України, а кожен шостий (17%) не визначились щодо цього питання.

До слова, 17% опитаних вважають, що необхідно продовжувати військові дії до повного відновлення української влади на окупованих територіях, отже рівень підтримки альтернативи знизився з 21 до 17%.

Опитування проводили 19 жовтня – 2 листопада 2018 року. У ньому взяли участь 10 тисяч респондентів віком від 18 років в усіх областях України (без врахування АР Крим та окупованих територій Донецької і Луганської областей).

Статистична похибка вибірки становить не більш як 1%.

Читайте також:
Мешканці ОРДЛО не проти реінтеграції в Україну. СОЦІОЛОГІЯ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна