“Наставник, професіонал, чудова людина”. Під Луганським від фугасу загинув снайпер із Дніпра Роман Селіхов

доповнено

Разом із сержантом Юрієм Олійником на Світлодарській дузі внаслідок підриву на фугасі 10 листопада загинув старший сержант Роман Селіхов, позивний “Гера”.

“Напевно, це найкраща людина, яку я знав у своєму житті”, – розповідає про друга й наставника снайпер Чех, який пройшов із Герою учебку, мобілізацію та війну в 2015-2016 роках у складі 81 оабр. І голос його тремтить.

Як передає “Новинарня“, імена загиблих на брифінгу 11 листопада назвав командир 72 омбр Руслан Татусь.

За нашими даними, якщо киянин Олійник був бійцем 72-ї бригади, то Селіхов – із 169-го навчального центру, розвідник, снайпер, інструктор снайперів.

Біля селища Луганське Гера отримав бойове розпорядження у складі збірної групи.

“Підрозділи бригади виконують бойові завдання в складних умовах обстановки. Противник, зі складу 7-ї мотострілецької бригади російсько-окупаційних військ, активно веде розвідку наших позицій та постійно здійснює вогневий вплив по позиціях бригади. (…) Неодноразово відмічено також діяльність ДРГ противника та вогонь снайперських пар, що обирають позиції у проміжках між спостережними пунктами та приховано намагаються наблизитися впритул до позицій бойової охорони, для ефективного ведення вогню, особливо у нічний час.
Діяльність однієї такої снайперської пари була помічена напередодні вночі, поблизу однієї з позицій бойової охорони, неподалік населеного пункту Луганське. Вогнем чергових вогневих засобів її діяльність вдалося припинити. Шкоди вогонь снайперської пари противника не завдав, проте для подальшого убезпечення виконання бойових завдань бойовою охороною мною було прийнято рішення на прочісування даного району попереду наших позицій“, – розповів полковник Татусь.

За його словами, командир групи та особовий склад мали бойовий досвід і відповідну підготовку.

“Їх вихід забезпечувався вогнем батальйону, що обороняється, та вогневими засобами бригади. Із групою прочісування був встановлений стійкий зв’язок.
В ході висування групою було виявлено дві міни-пастки, які окупанти встановили на розтяжку. Вони, імовірно, були призначені для прикриття позиції снайпера. Але, при подальшому просуванні, на віддалені близько 700 метрів від наших позицій противник привів у дію радіокерований фугас, внаслідок чого Юрій Олійник та Роман Селіхов загинули на місці, ще двоє бійців групи отримали поранення“, – розповів комбат.

Загиблі та поранені були оперативно евакуйовані. Інженерний підрозділ, під прикриттям вогневої групи, знешкодив вибухові пристрої та здійснив необхідні заходи “із закриття даного району”, додав полковник Татусь.

“Старшина Юрій Олійник та старший сержант Роман Селіхов до останнього виконали свій обов’язок. На виконання вкрай складного та небезпечного завдання пішли особисто, щоб не наражати на небезпеку своїх підлеглих. Їхній вчинок завжди буде прикладом непохитної мужності та героїзму”, – зазначив комбат

Він додав, що всі бійці групи представлені командуванням Об’єднаних сил до державних нагород. Юрій Олійник та Роман Селіхов – посмертно.

Роман Павлович Селіхов народився 8 серпня 1976 року в Новомосковську Дніпропетрвоської області. Мешкав у місті Перещепине Новомосковського району.

Виріс у родині військових: дід – військовий льотчик, батько – ракетник (Павло Селіхов, полковник у відставці, був заступником командира 6-го армійського корпусу, у 2015-2017 роках – голова Новомосковської РДА).

Павло закінчив юридичний університет.

Старший сержант 169-го НЦ “Десна”, у “Фейсбуці” та на YouTube він представлений за своїм позивним “Гера”.

Розвідник узяв його на честь імені діда чи прадіда, розповів “Новинарні” боєць із позивним “Чех”, який служив із Селіховим за мобілізацією у 81-й аеромобільній бригаді у 2015-2016 роках. Гера був наставником Чеха.

За його словами, “на гражданці”, до війни, Роман Селіхов працював у будівництві. При цьому головним захопленням дніпрянина була високоточна стрільба. Чоловік багато стріляв у тирі й на полігоні, але полюванням не займався.

Під час мобілізації Гера як розвідник служив у 2-му взводі розвідроти 5-ї батальйонно-тактичної групи 81-ї аеромобільної бригади ВДВ ЗСУ.
Почавши з районів Попасної і Горлівки, Селіхов пройшов “гарячі точки” АТО – Водяне, Опитне, Зеніт, позиції “Шахта “Бутівка” і “Мурашник” – неподалік Авдіївки їхня група була на підсиленні у 93-ї бригади.

Одну з “пригод”, що трапилася з ними на фронті, Роман зняв на відео і виклав у YouTube: кінець осені 2015-го, розвідка навпроти сепарського Спартака, багнюка по коліно – і між Герою та Чехом прилітає і розривається 17-й ВОГ… Тоді всі лишилися живі-здорові.

На той час Селіхов виконував обов’язки заступника командира взводу. “Хоча підрозділ був настільки дружний, що посади і звання не мали особливого значення”, – каже Чех.

Після демобілізації, за словами побратима, Роман трохи служив у Дніпрі при військкоматі, після чого його запросили у 169-й навчальний центр “Десна”.

“Це був прекрасний командир. Найдобрішої душі людина, професіонал своєї справи. Усі, хто його знає, навряд чи згадають про Геру щось погане”, – розповідає снайпер Чех.

Фотогалерея:

Роман Селіхов Селіхов Роман (4) Селіхов Роман (5) Селіхов Роман (1) Селіхов Роман (3) Селіхов Роман (7) Селіхов Роман (6) Джерард-Батлер-будинок
<
>
Будинок Джерарда Батлера

Інструктором снайперів Гера офіційно став після того, як закінчив в Україні канадсько-литовські снайперські курси.

За словами Чеха, в цьому році у Литві Роман посів третє місце на європейському чемпіонаті з військового снайпінгу в в особистому заліку. І після цього поїхав на схід. Отримав б/р, бо мав великий бойовий досвід.

У загиблого героя лишилися дружина та дві дорослі дочки. Молодша нещодавно вступила у Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ. Гера пишався, що донька вступила це самотужки, без будь-якої сторонньої допомоги…

Відео Романа з АТО:

“Він був інструктором-снайпером, яких мало”, – говорить у коментарі “Новинарні” про Селіхова волонтер Серж Марко.

“Спочивай з миром, друже. Буду пам’ятати тебе як професіонала своєї справи, як добру та порядну людину, як взірець для наступних поколінь…” – у свою чергу написав про побратима Андрій Сарвіра “Санчес”, колишній розвідник 81-ї бригади, а зараз власник дніпровської “Піци Ветерано”.

За даними “Новинарні“, бойові втрати ЗСУ в листопаді становлять уже шість осіб загиблими.
1 листопада біля Зайцевого внаслідок обстрілу загинув старший солдат Ігор Гончаренко із 72 омбр.
4 листопада під Золотим від кулі снайпера поліг Максим Пасичнюк із 14 омбр.
9 листопада в бою під Кримським на Луганщині отримали смертельні поранення солдати 10 огшбр Іван Воробей та Євген Летюка.
10 листопада разом із Романом Селіховим під Луганським підірвався на фугасі Юрій Олійник (72 омбр).

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна