Верховна Рада встановила День пам’яті жертв депортації українців із Польщі

 

Верховна Рада України у четвер, 8 листопада, прийняла постанову “Про відзначення на державному рівні 75-х роковин початку депортації українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 роках”.

За ухвалення відповідного проекту постанови №8603 проголосували 234 депутати, при мінімально необхідних 226.

У постанові врахували пропозиції комітету з питань культури та духовності.

“Процес депортації у 1944–1951 роках мав форму військових операцій проти мирного населення, супроводжувався грубими порушеннями прав і свобод людини і громадянина, повною забороною повернення на рідні землі, вилученням майна, безальтернативним закріпленням за поселеннями на новому місці, покидати які було заборонено, обмеженням політичних, соціальних, економічних і культурних прав, що призвело до руйнування української культурної та історичної спадщини, поставило під загрозу знищення низки етнографічних груп українського народу. Метою депортацій було практичне призупинення тисячолітнього існування найзахіднішої гілки українства“, — мовиться у преамбулі.

Голова комітету Микола Княжицький наголосив, що це дуже важливе питання і закликав усіх проголосувати одноголосно. “Ми засуджуємо комуністичний режим і не теперішню Польщу, а комуністичну Польщу”, — сказав депутат.

Парламент встановив відзначити на державному рівні 75-і роковини початку депортації автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944-1951 рр.

Другим пунктом постанови парламент встановив другу неділю вересня Днем пам’яті примусового виселення автохтонних українців з Лемківщини, Надсяння, Холмщини, Південного Підляшшя, Любачівщини, Західної Бойківщини у 1944–1951 роках.

Третім пунктом парламент рекомендує президентові “оголосити в Україні 2019 рік роком пам’яті депортованих українців” із цих територій у 1944-1951 рр.

Кабінетові міністрів  Рада рекомендує забезпечити відзначення у 2019 році на державному рівні 75-х роковин початку депортації автохтонних українців.

Як повідомлялося, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович наголошував, що загалом за три місяці акції “Вісла” було переселено близько 150 тисяч українців. Під час її проведення владні підрозділи вдавалися до насильства, навмисно були спалені українські житла, зруйновані церкви, цвинтарі. 3936 українців ув’язнено в концтабор Явожно, вбито 655 осіб. Урядовим декретом спеціально позбавлено українців майна і можливості повернути собі його. Все це, підкреслив В’ятрович, дає підстави говорити про те, що акція “Вісла” була одним із масштабних злочинів комуністичного тоталітарного режиму.

Операція “Вісла” — етнічна чистка, здійснена у 1947 році (початок — 29 березня) за рішенням партійного і державного керівництва СРСР, ПНР та ЧСР. Полягала у примусовій, з використанням військ (СРСР, ПНР, ЧСР), депортації українців з їхніх етнічних територій, — Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини, — на території у західній та північній частині польської держави, що до 1945 року належали Німеччині, так звані “повернені території”.

Читайте також:
“100 років сусідства”: у Києві українсько-польським стосункам присвятили виставку

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна